Најновије

ПОРУКА ИД-а УТЕРУЈЕ СТРАХ У КОСТИ: Зло се вратило на место злочина, Курдима није свеједно! (ФОТО)

Недостатак сардање СДФ-а и сиријских снага омогућио је џихадистима да поново појачају своје деловање.

Џихадисти. (Фото: Јутјуб)

Чини се да се ИД вратио у сиријску провинцију Рака која је подељена између владе Дамаска и Сиријских демократских снага (СДФ) које подржавају Сједињене Државе.

Дана 21. маја, леци које су дистрибуирале ћелије терористичке групе пронађени су у градовима ал-Карама и ал-Мансура, под контролом СДФ-а, на истоку и југозападу Раке.

У лецима је ИД позвао локално становништво да повуку своје синове из редова групе коју предводе Курди. Терористичка група такође је претила борцима СДФ-а.

- Упозоравамо вас да не сарађујете са атеистима или да их пратите или да се приближавате њиховом седишту и контролним пунктовима - наводи се у изјави у лецима.

- А ви, атеистички Курди и ваши команданти, војници, агенти, доушници и племенске старешине, Алах је са нама, а вести су оно што видите, а не оно што чујете - гласила је порука упућена Курдима.

Ћелије ИД-а некада су биле активне у одређеним деловима Раке под надзором СДФ-а, као и у јужном делу земље, које контролишу сиријске владине снаге.

Управо тамо су провладини борци убијени у пустињи Маадан када их је погодила импровизована експлозивна направа (ИЕД), према Сиријској опсерваторији за људска права. Направу су поставиле ћелије ИД-а.

Током последње године, терористи ИД-а проширили су свој утицај са свог упоришта у централној Сирији, пустиње Хомс, на јужну Сирију.

Поновно појављивање ИД-а у Раки директан је резултат недостатка било какве значајне координације између владиних снага и СДФ-а. Ова ситуација се вероватно неће ускоро променити.

Израел осуо паљбу по Савету безбедности УН због Хамаса! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА