Најновије

ПРЕДСЕДНИК ИРАКА ОТКРИВА: Ево колико је новца изнето из те земље; Почиње финансијски рат против тероризма

Од скоро трилион долара колико је Ирак зарадио од нафте од 2003. године, више од 150 милијарди долара илегално је повучено у иностранство као резултат коруптивних послова, рекао је председник Бархам Салех.

Ирак (Фото: Јутјуб)

Изјава је дата након што је ирачки шеф државе представио закон о истрази средстава за корупцију парламенту земље.

„Предлог закона има за циљ јачање моћи ирачког народа како би повратио новац украден током коруптивних послова и привео корумпиране званичнике пред лице правде“, рекао је Салех.

Председник је позвао ирачке парламентарце да разговарају о нацрту закона, а затим га одобре „како би помогли у сузбијању опасне пошасти која је дуги низ година лишила народ републике могућности да уживају у богатству своје земље“.

Салех верује да ће украдени новац бити довољан да значајно поправи финансијску ситуацију његове државе. Према његовим речима, циљ закона биће повраћај проневерених средстава у сарадњи са другим владама и међународним организацијама.

Ирачки лидер је такође позвао на стварање међународне антикорупцијске коалиције, сличне војном савезу који се бори против терористичке групе Исламска држава, наводећи да су подмићивање и тероризам међусобно повезани. Тероризам се може елиминисати само лишавањем извора финансирања на основу илегално стеченог новца, додао је Салех.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА