Најновије

КРИЗА ГЛОБАЛНЕ АВИЈАЦИЈЕ ЗБОГ МИНСКА: Лидери ЕУ бесни на Лукашенка

Глобална авијација суочава се са највећом политичком кризом у последњих неколико година након што је Белорусија приземљила путнички авион због лажног обавештења о бомби ради хапшења новинара дисидента.

Авиони (Фото: Pixabay)

То је изазвало негодовање САД и Европе а, како Ројтерс наводи, неке европске авиокомпаније одмах су поћеле да избегавају белоруски ваздушни простор, кључни коридор између Западне Европе и Москве и руту за летове на дуге релације између Западне Европе и Азије.

Према сајту Flightradar24, најмање један лет компаније Рајанер заобишао је Белорусију, продуживши путовање за 160 километара, а летонски превозник ерБалтик саопштио је да је одлучио да не користи ваздушни простор те земље "док се ситуација не разбистри".

Други, укључујући кинеске и турске превознике, наставили су да лете изнад Белорусије, која за коришћење свог ваздушног простора наплаћује таксе деноминоване у еврима, наводи Ројтерс.

Тасс јавља да је Луфтханса група овластила је своје авио-превознике да и даље лете белоруским ваздушним простором.

Агенција за ваздухопловну безбедност Европске уније (EASA) препоручила је "опрез" изнад Белорусије.

Међународна организација цивилног ваздухопловства УН (ICAO) навела је да је инцидент можда био у супротности са кључним ваздухопловним уговором, Чикашком конвенцијом створеном после Другог светског рата.

"ИЦАО је веома забринут због очигледног принудног слетања авиона Рајаера и његових путника, што би могло бити у супротности са Чикашком конвенцијом," саопштено је у недељу.

Ипак, стручњаци упозоравају да би позиве неких западних политичара за затварање белоруског ваздушног простора било немогуће спровести у дело.

Према глобалним ваздухопловним правилима, ни ICAO, ни било која нација не могу затворити туђи ваздушни простор, али неке, попут Сједињених држава, имају моћ да сопственим авио-компанијама одреде где да не лете.

Амерички министар саобраћаја Пит Бутиџиџ изјавио је раније данас да треба проценити безбедност авио-компанија са седиштем у САД које лете изнад Белорусије.

Глобалне авиокомпаније затражиле су истрагу, коју је подржала Европска унија.

"Најоштрије осуђујемо свако мешање или захтев за приземљење операција цивилног ваздухопловства који није у складу са правилима међународног права", саопштила је Међународна асоцијација ваздушног транспорта (ИАТА), која представља око 280 авиокомпанија. Рајанер није члан те асоцијације.

Иако је високо регулисано на националном нивоу и подржано глобално усклађеним правилима да се небо заштити, ваздухопловству недостаје глобални "полицајац" како би се избегли стални спорови око суверенитета, констатује Ројтерс.

Према агенцији, иако нема регулаторну моћ, ICAO је у средишту система сигурносних и безбедносних стандарда који оперише изнад политичких баријера, али захтева консензус којем често треба много времена.

Белорусија је данас саопштила да су њени контролори издали само "препоруке" пилотима Рајанера.

Русија је оптужила Запад за лицемерје, позивајући се на случај боливијског председничког авиона који је био присиљен да слети у Аустрију, као и белоруског авиона којем је наређено да слети у Украјину 2016. године.

Године 2013. Боливија је саопштила да је авион председника Ева Моралеса преусмерен због сумњи да се у авиону налази Едвард Сноуден, кога је Вашингтон тражио због откривање тајних детаља америчких надзорних активности.

Али ваздухопловни стручњаци рекли су да се слободе проширене на цивилне авионе не односе на председничке или државне авионе, којима је потребна посебна дозвола за улазак у ваздушни простор друге земље.

Адвокати наводе да би било каква истрага или правни захтев, такође, морали да прођу кроз сплет јурисдикција типичних за либерализовано ваздушно путовање: у питању је авион регистрован у Пољској који је ирска компанија користила за лет између земаља ЕУ, Грчке и Литваније, преко Белорусије која није чланица ЕУ.

Према Чикашкој конвенцији из 1944. године, свака земља има суверенитет над сопственим ваздушним простором, иако уговор забрањује сваку употребу цивилног ваздухопловства која може угрозити сигурност.

Али право прелета над другим земљама садржано је у споредном уговору под називом Међународни споразум о транзиту ваздушних услуга, чија Белорусија није чланица.

Засебни уговор из 1971. године који укључује Белорусију забрањује заплену летелице или свесно саопштавање лажних информација на начин који угрожава безбедност летелице.

Минск спреман да проследи све информације о инциденту

Минск је спреман да пружи све информације о инциденту са авионом ''Рајанера'' заинтересованим странама, али још није било никаквих захтева из земаља чланица Европске уније, рекао је вечерас белоруски министар иностраних послова Владимир Макеј.

"Спремни смо да проследимо сваку информацију у вези са инцидентом и да спроведемо транспарентну истрагу у коју би били укључени међународни стручњаци", рекао је Макеј, преноси Тас с.

Он је прецизирао да је Белорусија спремна да позове пре свега експерте из Међународне организације за цивилно ваздухопловство и Међународног удружења за ваздушни транспорт како би спровели истрагу.

Нагласио је да су представници Запада почели да износе политичке изјаве и оптужбе на рачун Белорусије 10-15 минута након што су примили извештај о инциденту.

"Сматрамо да је то унапред планирана провокација и јасно ћемо одговорити на такве ствари", поручио је Макеј.

Раб: Лукашенко одговоран за принудно спуштање авиона у Минск

Британски министар спољних послова Доминик Раб је данас рекао да се белоруски председник Александар Лукашенко мора сматрати одговорним због тога што је авион Рајанера који је летео из Атине ка Вилњусу био приморан да се спусти у Минск, што су западне земље назвале "државном пиратеријом".

Раб је такође казао да је Британија издала упутство својим авио-компанијама да не лете изнад белоруског ваздушнг простора и да ће суспендовати дозволу за летење у Велику Британију белоруској компанији "Белавиа", јавља Ројтерс.

"Лукашенков режим се мора сматрати одговорним за овако безобзирно и опасно понашање. Према извештајима, оно што се десило је шокантан напад на цивилно ваздухопловство, уједно и напад на међународно право, јер представља опасност за цивилне летове било где у свету", додао је Раб.

Зеленски тражи обуставу летова између Украјине и Белорусије

Украјински председник Володимир Зеленски наложио је данас својој влади да припреми званичну одлуку о обустави директних летова између Украјине и Белорусије, наводи се у саопштењу из председниковог кабинета.

Европски лидери запретили су да ће ограничити међународни ваздушни саобраћај над Белорусијом и можда ограничити копнени превоз, након што је путнички авион компаније Рајанер био присиљен да слети на аеродром у Минску у инциденту који су западне земље прогласиле "државном пиратеријом", наводи Ројтерс.

Борељ: Потез Белорусије не може проћи без последица

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да ће накнадно убачена тема принудног спуштања ”Рајанеровог” авиона у Минск и хапшење двоје путника са лета бити и најважнија тема данашње вечере ЕУ лидера у Бриселу.

”Ми тај догађај сматрамо потпуно неприхватљивим. Тражимо хитно ослобађање двоје путника. Размотрићемо мере јер ово не може проћи без последица”, поручио је Борељ.

Он очекује да ће се лидери ЕУ до краја вечери договорити о важним смерницама када је реч о мерама против Белорусије.

Лајен: Санкције Белорусији и замрзавање инвестиција

Председица Европске комисије Урсула фон дер Лајен најављује да ће ЕУ лидери вечерас у Бриселу размотрити санкције против белоруског режима за који каже да је одговоран за отмицу Рајанеровог авиона.

”Добиће снажан одговор. Лукашенков режим мора да схвати да због ће оваквог срамотног понашање имати озбиљне последице”, каже фон дер Лајен.

Она је долазећи на самит ЕУ лидера, који се вечерас и сутра одржава у Бриселу, најавила да ће се разматрати санкције против особа које су учествовале у ”отмици" авиона, те против пословних ентитета који финансирају "такве режиме", као и против авио сектора Белорусије.

Председница ЕК додала је да ће притисак на режим у Белорусији трајати све док не почне да поштује слободу медија и изражавања.

”Постоји европски економско-инвестициони пакет од 3 милијарде евра који је замрзнут док се Белорусија не окрене демократији”, закључила је Лајен.

Лукашенко пооштрио закон о медијима

Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је данас закон којим се уводе оштре рестикривне мере према медијима, док се истовремено дозвољава Влади да их угаси без судске одлуке, јавља АП.

Према новом закону, медијима се забрањује да емитују пренос уживо са неодобреног јавног скупа, а такође се дозвољава Министарству информација да нареди гашење медија - претходно је за такву одлуку била потребна судска одлука, наводи америчка агенција.

Такође се забрањује објављивање анкета јавног мњења које није одобрила Влада.

Новинарима је забрањено да се понашају као организатори или учесници у масовним догађајима, навела је белоруска агенција Белта.

Локалне власти и органи унутрашњих послова овлашћеени су да обуставе рад јавних објеката (тржни центри, угоститељски објекти, превоз, сајмови...) на местима где се одржавају јавне манифестације и дуж рута учесника.

"Ово је најрепресивнији медијски закон у Европи, који претвара рад новинара у минско поље", рекао је Андреј Бастунец, председник Удружења новинара Белорусије.

Бела кућа: Спуштање авиона у Минску је шокантан чин

Портпаролка Беле куће Џен Псаки данас је изјавила да је белоруска акција, у којој је присилно спуштен авион компаније "Рајанер" у Минск, "шокантан чин" и додала да САД захтевају међународну истрагу поводом инцидента.

"Ово је био шокантан чин преусмеравања лета између две чланице Европске уније са намером да се ухапси новинар. То представља дрску увреду једног режима усмеремну ка међународном миру и стабилности", изјавила је Псаки, а пренео Ројтерс.

Меркел: Биће додатних санкција и забрана летова за Минск

Лидери Европске уније разматраће вечерас даље санкције против Белорусије, као што је додавање још особа на "црну листу" и забрана прелета белоруским авио-превозницима преко територије ЕУ, најавила је немачка канцеларка Ангела Меркел по доласку на самит у Бриселу.

Она је нагласила да белоруски опозициони активиста Роман Проташевич и његова партнерка, који су у недељу ухапшени након принудног слетања авиона ''Рајанера'' у Минск, морају одмах да буду пуштени на слободу.

Фон дер Лајен: Три милијарде евра за Минск остају замрзнуте

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је вечерас да ће средства за инвестициону помоћ Белорусији у вредности од три милијарде евра остати замрзнута "све док та земља не постане демократска".

"Вршићемо притисак на белоруски режим док коначно не почне да поштује слободу медија, слободу штампе и слободу мишљења", рекла је Фон дер Лајен уочи самита лидера ЕУ, преноси Ројтерс.

Према њеним речима, једно од питања на дневном реду биће и разматрање увођења санкција физичким лицима која су умешана у принудно слетање авиона ''Рајанера" у Минску, као и против организација из сектора авијације Белорусије.

Лидери ЕУ затражили низ санкција против Белорусије

Лидери ЕУ27 са самита у Бриселу снажно су вечерас осудили присилно спуштање авиона ”Рајанера” на аеродром у Минску и привођење два путника, белоруског новинара Романа Проташевича и Софије Сапеге.

У закључцима Европског савета, у које је Танјуг имао увид, лидери ЕУ су позвали на увођење низа санкција против белоруског режима и националних авиокомпанија.

Позива се на хитно пуштање на слободу Проташевича и Сапеге и обезбеђивање њихове слободе кретања.

Тражи се хитна истрага овог инцидента ”без преседана” од стране Мађународне организације за цивилно ваздухопловство.

Лидери ЕУ од Савета министара траже да усвоје додатну листу особа и ентитета који ће бити подвргнути санкцијама, али и да усвоје цилајне економске санкције против Белорусије.

Авио-превозници из земаља ЕУ су позвани да избегавају прелете преко Белорусије, а Савет ЕУ је позван да усвоји мере којима ће се белоруским авио-компанијама забранити прелетање ваздушног простора и приступ аеродромима Европске уније.

Вечера лидера ЕУ настављена је у Бриселу дебатом о стратешким односима ЕУ и Русије.

Како су Руси ушли у америчку окупациону зону Сирије, погледајте ОВДЕ.

Извор:Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА