Најновије

БРИТАНЦИ ОТВОРИЛИ ДОКУМЕНТЕ: Черчилов план за напад на СССР уз помоћ Вермахта и СС

У Великој Британији је декласификован документ из Националног архива, према којем су Британци планирали да воде непријатељства против Црвене армије одмах по завршетку Другог светског рата како би ослабили утицај СССР на европске земље, преноси британски лист Телеграф .

Винстон Черчил (Фото: Јутјуб)

Према тексту документа, британски премијер Винстон Черчил је већ почетком маја 1945. наредио свом војном штабу да развије операцију '’Незамислив'’о у облику офанзиве на Црвену армију. Напомиње се да се Черчил на ово одлучио, огорчен дволичношћу Јосифа Стаљина, који није намеравао да се одрекне контроле над земљама Централне и Источне Европе, упркос договорима на конференцији на Јалти, надањима Запада о СССР-у и подршци плановима за изградњу демократске послератне Европе.

Операција '’Незамисливо'’ требало је да започне 1. јула 1945. Британци су требали да покрену двомесечну офанзиву на совјетске снаге у Берлину и шире, потискујући Црвену армију назад на Одру. Израђене су шеме и мапе планиране офанзиве, у операцији је требало да учествује 47 дивизија - америчке, британске, канадске и пољске снаге. Командант је требало да буде генерал Џефри Томпсон, који је имао искуства у служби у источној Европи.

Поред тога, схватајући да ће величина Црвене армије премашити снаге савезника, Томпсон је предложио укључивање наоружаних снага немачког Вермахта и СС-а у непријатељства. Међутим, други који су учествовали у развоју операције оштро су се изјаснили против овога. Конкретно, главни војни саветник Черчила, генерал Хастингс Исмаи, био је згрожен планом за поновно опремање немачке војске, називајући такву политику „апсолутно немогућом за лидере демократских земаља“, подсећајући колеге на улогу Совјетског Савеза у победа над Немачком и веровање да би напад на бивше савезнике непосредно по завршетку рата представљао катастрофу за морал сународника.

Као резултат, план за спровођење Операције Незамисливо, како се наводи у документу, одбијен је 8. јуна 1945. године, пошто је већина војне команде била скептична према овој идеји.

Када ће ракетни ПВО систем С-500 ући у упутребу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА