Најновије

ГЛАСАЊЕ ЗА ТРОН: Јоаникије води у трци за наследника Амфилохија

Упражњена места у епархијама СПЦ ни другог дана заседања Сабора нису попуњена, а коначна одлука требало би да буде саопштена у петак.

Владика Јоаникије. (Фото: Јутјуб)

Нови епископи у митрополијама црногорско-приморској и загребачко-љубљанској, као и у епархији ваљевској ни јуче, другог дана заседања Сабора СПЦ, нису изабрани, а према нашим сазнањима, коначна одлука ће бити саопштена највероватније у петак.

Највеће шансе за наследника митрополита Амфилохија, који је преминуо 30. октобра прошле године, има епископ Јоаникије, који, према изворима из врха СПЦ, засад има већи број гласова од противкандидата Давида Перовића, епископа крушевачког.

Фаворити

Према незваничним информацијама, место митрополита загребачко-љубљанског највероватније ће засад остати упражњено, а кандидати који се спомињу као наследници садашњег патријарха Порфирија на челу те митрополије су епископ далматински Никодим Косовић и епископ бихаћко-петровачки Сергије Карановић.

На место ваљевског епископа требало би да дође игуман манастира Ковиљ Исихије, који има благу предност у гласовима у односу на игумана манастира Тумане Петра. Уколико не буде изабран за владику ваљевског, игуман Петар би могао бити постављен за викарног епископа.

Заседање је одржано у крипти Светог великомученика кнеза Лазара у Храму Светог Саве, опремљеној да омогући несметан и ефикасан рад отаца Сабора, у исто време придржавајући се епидемиолошких мера које су прописали надлежни државни органи.

Спор

Други дан заседања Сабора прошао је без сукоба, а једина ствар око које су се владике спориле била је смена банатског владике Никанора, којег претходних година прати низ афера - од нестанка новца из епархијске касе па до злостављања својих подређених на радном месту.

Сутра заседање иза затворених врата о Белорусији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА