Најновије

ЕУ СПРЕМА ОГРОМАН НОВАЦ ЗА ''ДЕМОКРАТСКУ БЕЛОРУСИЈУ'': Ево колико дају у случају промене власти

Европска комисија представља је данас Савету ЕУ план од три милијарде евра економске подршке ''будућој демократској Белорусији''.

''Демократска Белорусија'' (Фото: РИА Новости)

У Бриселу наглашавају да је пакет '’комбинација бесповратних средстава и зајмова за јавне и приватне инвестиције'’, а да ће бити активиран '’када Белорусија крене у демократску транзицију'’.

'’План одражава подршку ЕУ жељи белоруског народа за мирном демократском транзицијом у земљи након председничких избора у августу 2020, који нису били ни слободни ни поштени'’, наводе у Комисији.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да ЕУ има '’две врсте'’ порука за Белорусију.

"Порука народу Белорусије је да видимо и чујемо њихову жељу за променама, демократијом и светлом будућношћу. Белоруским властима кажемо да никаква репресија, бруталност или принуда неће донети легитимитет вашем ауторитарном режиму. До сада сте отворено игнорисали демократски избор белоруског народа. Време је за промену курса'’, поручила је Фон де Лајенова.

Економски пакет ЕУ за Белорусију подразумева директну финансијску подршку опоравку земље и обнављању макроекономске стабилности, подршку демократској транзицији и решавању кључних структурних реформи као и инвестиције у одрживу инфраструктуру и зелену и дигиталну трансформацију.

'’Огроман пакет финансијске помоћи који Белорусији моžемо пруžити у случају њене демократске транзиције требало би да буде истински подстицај тренутним властима да промене свој курс. У комбинацији с нашим опсежним санкцијама режиму, које ће бити додатно повећане у наредним недељама, као и преусмерењем наше постојеће финансијске помоћи изван државе и директно људима, показујемо да ЕУ остаје истински посвећена демократској Белорусији'’,оценио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

Шта је Лукашенко поручио Бајдену, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА