Најновије

ПОКРОВИТЕЉ УСТАША! Милановић вратио одличја и чин Главашу!

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да је Бранимиру Главашу, оптуженом за ратне злочине над Србима у Осијеку, вратио одличја јер је он то тражио.

Зоран Милановић. (Фото: Јутјуб)

- Главаш је то тражио, послао је захтев јер је већ пет година формално неосуђена особа. Да ми није тражио, не бих се ја петљао. Његов захтев је потпуно утемељен. Ако буде поново осуђен, наставићу оно што је почео (бивши председник Иво) Јосиповић - рекао је Милановић новинарима, преноси Танјуг писање портала Индекс.

Милановић је додао да је то веома деликатна одлука, а да га не занима шта на друштвеним мрежама пише Милорад Пуповац.

- То што пише Пуповац или пар дивљака, дословно дивљака, то ме не занима. Након овога ћу свакоме ко ми се обрати на начин као Пуповац, одговорити на исти или још грубљи начин. Другачије не иде”, рекао је Милановић, преноси Вечерњи лист.

Он је поручио Пуповцу да се позабави неким другим стварима.

- Нека се позабави (Вукашином) Шошкочанином. Кад су разбијали ћириличне плоче, где је био? Ја сам тада морао бити Србин, а онда сад на врло непристојан начин дивља. Па он је био с тим Главашем у коалицији до пре годину дана. У ком кукурузу су клечали Пуповац и слични пре 10 година, једини ја сам се тада борио за Србе - рекао је Милановић.

Главаш је био правоснажно суђен за ратне злочине над Србима у Осијеку, али је одлукама Уставног и Врховног суда та одлука преиначена и суђење враћено на почетак.

Пуповац: Враћање одликовања Главашу израз непоштовања жртава

Челник Самосталне демократске српске странке (СДСС) из Хрватске Милорад Пуповац оценио је да је одлука хрватског председника Зорана Милановића да врати чин и одликовања осумњиченом за ратне злочине над српским цивилима почетком деведесетих Бранимиру Главашу чин непоштовања жртава и вређања сећања на њихово страдање.

- Сви који се сећају тих језивих осијечких злочина, као и оних сисачких, госпићких, карловачких, загребачких, оних у Лори, Пакрачкој пољани или Керестинцу, да набројимо само најпознатије, а који су највећим делом почињени према Србима у хрватским градовима у рату 1991/92, доживели су ову Милановићеву одлуку као чин непоштовања жртва и вређања сећања на њихово страдање. И то од председника који је изабран великим бројем гласова оних који чувају сећање на та страдања - рекао је Пуповац агенцији.

Пуповац је подсетио да је тај Милановићев потез наставак праксе председничке политичке рехабилитације осуђених за ратне злочине почињене у Хрватској и Босни и Херцеговини.

- Одлуку коју је Милановић поништио, својом одлуком 2010. донео је тадашњи председник Иво Јосиповић, јер је Главаш 2009. био осуђен на 10 година затвора због заповедне одговорности за почињене ратне злочине, противправног одвођења и затварања, злостављања и мучења те посебно окрутног убијања 10 цивила српске националности у јесен 1991. године у Осијеку - подсетио је Пуповац.

Америчка војска случајно открила свету тајне базе нуклеарног оружја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА