Најновије

ГЛАВНИ САУДИЈСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ СТИГАО КОД АСАДА: Ријад мења однос према Дамаску?

У Сирију је допутовала делегација Саудијске Арабије, пише британски лист Рај ал-Јум, позивајући се на сопствене изворе.

Башар ал Асад (Фото: САНА)

Према писању листа, посета је била незванична. Саудијску делегацију предводио је шеф Главне обавештајне управе Халид бин Али ал-Хумајдан. Напомиње се да се већ састао са сиријским председником Башаром ал Асадом.

Повод за дијалог који се одвијао између земаља био је споразум о обнављању односа између Дамаска и Ријада. Стране су разговарале о могућности отварања амбасаде Саудијске Арабије у Сирији.

Раније су односи две државе били напети због претензија на стратешку сарадњу Дамаска и Техерана. Претходно је Саудијска Арабија Иран сматрала главним ривалом на Блиском истоку. Сада Ријад покушава да буде пажљивији.

Крајем априла спољнополитичка реторика Саудијске Арабије се променила. Престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман Ал Сауд објавио је жељу за просперитетним и обострано корисним односом са Ираном.

Промењен однос према Сирији

Посета шефа саудијске обавештајне службе Дамаску догодила се не само у позадини изјава престолонаследника, већ и након „тајног“ саудијско-иранског састанка у Багдаду.

„Саудијска делегација обавестила је своје сиријске колеге да Ријад поздравља повратак Сирије у Арапску лигу (LAS) и њено учешће на следећој конференцији арапског самита у Алжиру, ако до ње дође“, објаснио је дипломатски извор.

До одлагања „алжирског заседања“ Арапске лиге може доћи због коронавируса. Али у целини, Саудијци се слажу да помогну Дамаску да се врати у Арапску лигу. Наводи се да је Ријад прекинуо званичне односе са сиријском опозицијом. Наводно су власти Саудијске Арабије чак затвориле седиште Врховног савета опозиције у Ријаду и спремне су да разговарају о питању формирања прихватљиве правне опозиције, коју би Дамаск био спреман да препозна и призна за политичку активност.

Службени ресурси Сиријске Арапске Републике не извештавају о посети Саудијаца. Можда је то због неформалне природе путовања. Али могуће је да пвест у издању на арапском језику може бити непоуздана. О састанку Халида ал-Хумејдана са Башаром ал-Асадом писао је само „Рај ал-Јум“, чија се канцеларија налази у Великој Британији. Велики међународни медији последњи су пут споменули шефа обавештајне службе Саудијске Арабије када је говорио о посети Ираку пре две недеље.

Нови документарни филм из ДНР погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА