Најновије

ШАМАР ВОЈНИКА ФРАНЦУСКОЈ: Шта се крије у позадини писма пензионисаних генерала и осам хиљада војних лица

Отворено писмо двадесетак пензионисаних француских генерала, у ком су пре неколико дана готово позвали на пуч и отворени устанак активног састава због све горег безбедносног стања у земљи, и коме се придружило чак око 8.000 војних лица углавном у пензији, изазвало је низ реакција у земљи и поделило друштво.

Макрон (Фото: Јутјуб)

Међу првима оштро је реаговао шеф Генералштаба генерал Франсоа Лекоантр, који је најавио санкције против потписника, као што је дефинитивно брисање из резервног састава. Генерал Лекоантр је писмо осудио као покушај неприхватљиве манипулације војском и поручио да оно ни у чему не осликава тренутно стање у војсци.

Нагласио је да међу потписницима поменутог текста објављеног у недељнику "Валер Актијел" има 18 активних чланова војске, међу којима четири официра, од 210.000 активних припадника оружаних снага. Заложио се да они с највишим чином буду најстроже кажњени.

За шефа француског генералштаба, потписници немају неки велики значај, јер заузимају једну политичку страну, док, како истиче, војска мора да остане неутрална. Наглашава и да нема значајне радикализације у активном саставу војске, јер је до сада утврђено само педесетак сумњивих случајева подржавања крајње деснице, од којих је у саставу остало још тридесетак оних против којих се тренутно води поступак.

До овог писма је дошло у два кључна тренутка. Један, (случајно изабран?) јесте да је објављено баш на 60 година после неуспелог пуча официра против генерала Де Гола због предаје Алжира. Други, који је чини се и доста важнији, је да долази годину дана пред председничке изборе, када се хвата залет за Јелисеј. Многе у војсци бије глас да су настројени крајње десно и да подржавају Марин ле Пен. А то може да има значаја када се буду спуштали листићи у гласачку кутију.

Лидерка Националног окупљања је одмах реаговала и послала поруку потписницима уз индикативан позив: "Господо генерали, придружите ми се у борби за Француску." Поделила је њихове ставове и поручила да је то обавеза "свих патриота".

Храброст генерала у пензији бранио је ових дана и познати новинар Ерик Земур, који је окарактерисан као присталица крајње деснице, истакавши да исказују легитимну забринутост и искрени патриотизам.

Вођа крајње левице Жан-Лик Меланшон оштро је, с друге стране, критиковао позив пензионисаних генерала. Министарка војске Флоранс Парли је такође истакла да је шокирана колумном генерала, оценивши да овај текст позива на устанак и ствара климу подела.

Познато је да се неки од француских официра не слажу баш увек са званичном политиком, што се видело и у Босни, и на Косову. Било је, чак, и случаја издаје, из француског угла. Ова ситуација је још једно сведочење о подељености Француске.

Опасност

Подсетимо, аутори текста указују између осталог на растућу небезбедност, нападе на полицију, опасност од исламизма и хорди из предграђа, док власти користе снаге реда у борби против "жутих прслука". Кажу да ће, ако се ништа не предузме, то изазвати интервенцију "активних другова" у мисији заштите цивилизацијских вредности и сународника на националној територији, те да ће доћи до грађанског рата уз хиљаде мртвих.

Кинеска ракета пада на земљу, нико не зна где би могла да удари. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА