Најновије

НЕМАЧКА ЋЕ СУДИТИ ЛУКАШЕНКУ? Исти принцип је примењен према Асадовом режиму

Десет држављана Белорусије је затражило од немачког савезног тужиоца да отвори кривичну истрагу против белоруског председника Александра Лукашенка због наводних злочина против човечанства током сузбијања протеста.

Александар Лукашенко (Фото: РИА Новости)

Њихови адвокати су се позвали на законе о универзалној јурисдикцији који омогућавају Немачкој да суди за почињене злочине против човечности било где у свету, преноси агенција Ројтерс.

"Сви клијенти пријавили су хапшења, мучења и злостављање током својих затворских дана. Сваки наш клијент је претрпео тешке здравствене последице", изјавили су адвокати, додајући и да знају за више од 100 документованих случајева државне тортуре у Белорусији.

Званични Минск није одмах дао коментар на овакве тврдње.

Белоруске власти су раније демонстранте окарактерисале као криминалце или насилне револуционаре које је подржао Запад, док су акције агенција за спровођење закона описане као адекватне и неопходне.

Лукашенко се суочио са уличним протестима након председничких избора у августу прошле године, за које опозиција тврди да су намештени.

Белоруска полиција је ухапсила хиљаде демонстраната, подсећа Ројтерс.

Немачки закони о универзалној јурисдикцији примењени су у фебруару како би се осигурала осуђујућа пресуда за бившег припадника службе безбедности сиријског председника Башара ал-Асада због подршке мучењу цивила.

Како је Израел напао Сирију, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА