Најновије

ПРЕТИ ЛИ СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА? Хране и лекова нема, Ким их спрема за мукотрпни марш...

Северна Кореја суочава се са најтежом економском кризом у последњих више деценија, док се становништва бори с несташицом хране и лекова усред пандемије.

Северна Кореја. (Фото: Јутјуб)

Да Северна Кореја тоне у рецесију дао је наслутити сам Ким Џонг-ун Јонг-Ун почетком априла. "Одлучио сам да затражим од Радничке странке Кореје да одраде још један мукотрпан марш како би наше људе макар мало ослободили потешкоћа", рекао је лидер Северне Кореје на Шестој конференцији страначких секретара.

Ситуацију у земљи назвао је "најлошијом икада" и рекао да се држава суочава с "досад незабележеним изазовима".

"Мукотрпни марш" израз је који власти користе како би описали стање свеопште глади и неимаштине који су земљу задесили 1990-их након распада СССР-а и изостанка помоћи Совјетског Савеза. Процењује се да је у том раздобљу у Северној Кореји од глади умрло између неколико стотина хиљада до чак 3,5 милиона људи, преноси Јутарњи лист.

Оног тренутка када је Ким у свом говору споменуо "мукотрпни марш", страни проматрачи и медији упозоравају да се ситуација погоршава.

Према информацијама јапанске новинске агенције АсиаПресс, економска ситуација толико је лоша да се војници рано отпуштају из војске и уместо тога шаљу да раде у рудницима и на пољима како би надокнадили недостатак радне снаге.

"Сјеверна Кореја налази се на рубу велике рецесије", наводи агенција. "Много људи пати. Број бескућника је порастао, а све више недостају антибиотици и лекови".

Северна Кореја затворила је копнене границе са Кином и Русијом почетком 2020. године, убрзо након првих случајева заразе у Вухану. Иако је затварање можда спречило ширење вируса, чини се да је имало поразне последице по економију јер је резултирало падом трговине с Кином за 80 посто, што је довело до наглог пада тржишне активности, несташице хране и нестабилних тржишних цена. Дошло је и до губитака радних места, а многи су били присиљени да продају имовину или права боравка у државним кућама како би могли да купе храну.

Ђанлука Спеца, сарадник на Институту за безбедносну и развојну политику у Стокхолму каже да се хуманитарна ситуација значајно погоршала тоеком прошле године.

"На скали од 1-10, рекао би да је 8", рекао је Спеца за Nikkei Asia, "Година пандемије резултирала је порастима случајева свих осталих болести, посебно оних које су захтевале дужу хоспитализацију, а која није била доступна током врхунца пандемије. Имамо велик број обољелих од карцинома, пацијената на дијализи, пацијената којима је била потребна операција и трансплантација, а све се то погоршавало због недоступности медицинске неге, дуготрајног чекања и изолације одељења у неким болницама. Рекао бих да је прилично лоше."

Предавач на Међународном колеџу менаџмента у Сиднеју и стручњак за Северну Кореју, Леонид Петров, истиче како је Ким Џонг-ун искористио строге мере ограничења кретања како би ојачао свој положај усред забринутости да би економска криза могла да изазове слом друштвеног поретка.

"Ким Џонг-ун је обећао народу 2012. године да више никада неће морати да стежу каиш. Очигледно је да нико није могао да помисли да би глобална пандемија могла да доведе до међународних санкција, па је претпоставка да се враћа мукотрпни марш осмишљена уствари како би се мобилисали чланови странке да напорније раде на спречавању катастрофе", рекао је Петров Гардијану.

Међутим, нису сви уверени да Северној Кореји прети економска катастрофа.

Стручњак за источноазијску политику А. Б. Абрамс сматра да Кина и даље игра снажну улогу у осигуравању опстанка Северне Кореје.

"Кина није изгубила своју улогу повереника, инвеститора и трговинског партнера; задржала је снажан економски раст и притом остала политички стабилна, што значи да се ће и даље играти важну улогу у напорима Пјонгјанга да модернизује своју привреду, чак и ако је трговина привремено у паду", сматра А. Б. Абрамс.

Професор међународних студија у Сеулу, Лиф-Ерик Исли, истиче како референца на "мукотрпан марш" није била предвиђање катастрофе, већ позив на збијање редова.

"Ким није мислио на "глад ", већ је захтевао национално јединство за повећање домаће производње", рекао је он. "Такође користи самонаметнуту изолацију Северне Кореје за чишћење земље од страних утицаја које сматра субверзивним".

Постоје назнаке да Кина ради на обнављању савеза са Северном Корејом, укључујући обнављање прекограничне услуге теретних возова и изградњу карантинских постројења.

Пекингу није у циљу да Северна Кореја доживи хуманитарну кризу јер би то могло довести до политичких превирања и уплитања САД-а и Јужне Кореје.

"Кина и Русија не могу себи да приуштите да изгубе Северну Кореју од САД-а и њених савезника у регији", закључио је Петров.

Украјина ископала 400 километара противтенковског рова на граници са Русијом Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА