Најновије

ТАЛИБАНИ ЧЕКАЛИ И ДОЧЕКАЛИ: Надиру са свих страна, Амери напуштају Авганистан, у току су жестоке борбе! (ВИДЕО)

Повлачење Сједињених Држава из Авганистана је у току, а још два бомбардера Б-52 распоређена су у ваздухопловној бази Ал-Удеид у Катару да би гарантовала сигурност одлазећих америчких трупа. Повлачење се осећа као напуштање марионетске владе Авганистана и њених оружаних снага.

Америчка војска. (Фото: Јутјуб)

Одмах пошто је почело повлачење, подручја округа Бурка у Баглану пала су под контролу талибана након сукоба 4. маја. Локални званичници преселили су своје канцеларије у друга места у округу након што су талибани заузели неке делове округа.

У међувремену, Џавид Башарат, портпарол провинцијске полиције, такође је потврдио инцидент рекавши: "Снаге безбедности су се тактички повукле и припремају се за операције у округу." Талибани тврде да су заузели полицијски штаб, окружну канцеларију владе и неколико полицијских станица.

За два дана, све до 4. маја, талибани су извршили велике нападе у округу Баглан-е-Маркази. Авганистанске снаге безбедности наводно су се бориле против талибана током њихове офанзиве у јужној провинцији Хелманд, саопштили су званичници и мештани.

Атаулах Афган, шеф провинцијског савета Хелманда, рекао је да су талибани офанзиву 3. маја покренули из више праваца. Група је напала контролне пунктове око периферије покрајинске престонице Лашкара Гаха, преузимајући неке од њих, рекао је он.

Међутим, авганистанска влада узвраћа ударце. Авганистанска влада је саопштила да је убила више од 60 талибанских бораца у низу офанзива против те групе након што је дан раније преузела контролу над кључном америчком војном базом.

- Подржане ваздушним ударима, локалне снаге су операције спроводиле независно, без икакве помоћи, сарадње или учешћа страних трупа - рекао је Фавад Аман, портпарол министарства одбране.

- Током последња 24 сата 62 талибана су убијена, а 58 других је рањено у овим операцијама - рекао је он.

Напади су захватили неколико провинција на југу, североистоку и истоку региона захваћеног ратом, са фокусом на провинцију Газни, југозападном Кабулу, и јужној провинцији Хелманд, где је америчка војска формално предала контролу над базом "Антоника" владиним снагама.

Аман је рекао да су операције биле одговор на талибанске "провокације" и да су имале за циљ "уништавање њихових центара за планирање, који се користе за напад на владине снаге".

У међувремену, Забихулах Муџахид, портпарол талибана, оптужио је Кабул да је "показао и тестирао своју снагу покретањем операција на подручја под контролом талибана, присиљавајући талибане да их спрече и одговоре".

Вучић напао војнике који неће да се вакцинишу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА