Најновије

ЗАБРАЊЕНИ ГРАДОВИ РУСИЈЕ: Има их више од 45, у њима живи и ради 1.300.000 становника који праве атомске бојеве главе и ракете!

У данашној Русији приче кажу да постоји 45 забрањених градова које од споља и изнутра обезбеђује војска, а улазак је дозвољен само са посебном дозволом. У тим градовима према неким проценама живи и ради, обазује се и васпитава децу 1.300.000 становника.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Почетком 21 века руској и светској јавности откривена је деценијама најстроже чувана совјетска тајна: имена градова, института, научних истраживачких центара, лабораторија и полигона на којима су развијали, пруочавали и производили смртоносно хемијско и биолошко оружје. Као на филмској траци ређала су се имена градова попут: Загорска (комплекс за производњу вирусних оружја), Киров (прва совјетска фабрика за производњу антракса), Степеногорск (научно експериментална и производна база смртоносног антракса), Свердловск (фабрика антракса), Лењинград (Инситут за ултрачисту биолошку употребу, која је проучавала прилагођавање крстарећих ракета за распршивање клица), Оболенск (Центар за проучавање употребне микробиологије), острво Возорџеније (највећи полигон за биолошка испитивања на отвореном), Вектор (сибирски институт, највећи и најсофистициранији погон за проучавање и производњу вируса као биолошког оружја), Биопрепарат (предузеће које је здруживало све биолошке институте), као и остале чија листа је веома дугачка.

Традиција забрањених градова настављена је и после распада Совјетског Савеза, где постоји 45 таквих градова, које споља и изнутра обезебеђује војска и у којима живи, ради и образује се 1.300.000 становника, који се баве било научним или производним радом, повезаних са веома безбедносно осетљивим стварима и технологијама.

Један од таквих градова је и Озерск на јужном Уралу где се праве радиоактивни изотопи и прерађује употребљено нуклеарно гориво из Русије и остатка света ( између осталог нукеларно гориво из нашег реактора у Винчи пребачена је управо у овај забрањени град. У овом граду важну улогу има федерално предузеће Мајак, које је одигрално кључну улогу у првој фази почетака совјетског нукеларног програма. Назив овог предзећа је био и Комбинат број 817. Данас осим примарне намене прераде нуклеарног горива ово предузеће и град има важну улогу и у медицни израда ретких нукеларних изотопа који се као медицинска технологија извозе у чак 40 држава света.

Међу забрањене градове спада и Северноморск, град на обали Колског залива у Баренцовом мору. Сам град се налази на поларном кругу и седиште је Северне флоте руске Ратне морнарице, где осим површинских пловила поседује нападне и стратешке нуклеарне подморнице које делују на Аталнтику и у зони вечног леда на Арктику.

У забрањене градове спадају и Мирни, Заменск, Саров и Власиха који су искључиво војни објекти под строгом контролом.

Град Мирна налази се на путу ка Белом мору на подручју Аргангелска. Ту се налази и лансирна рампа за ланисрање васионских ракета и космодром Плесецк из кога се искључиво лансирају навигациони сателити. Такође поред овог места налази се и полигон Капустин јар, који је направљен 1946. године где су тестиране совјетске балистичке ракете са нуклеарним бојевим главама, а од 1962 кориштен је и као мањи космодром за ланисрање обавештајних сателита са лаким ракетама носачима.

Град Саров у региону Нижњигород има статус забрањеног града јер се у њему налази нукеларни центар и сверуски научно истраживачки центар за експерименталну физику. Наводно у њему се производе атомске бојеве главе. Процена каже да у овом истржаивачком граду ради 18.000 стручњака од физичара, математичара, инжињера, прогамера који се икључиво баве нуклеарним арсеналом Русије.

Међу забрањеним градовима је и град Власиха недалеко од Москве. У њему се налази штаб ракетних јединица и централна команда копнених стртатешких нукеларних снага руске армије.

Сви ови градови важе за центре који су означени као стратешки важни објекти у којима се развијају, производе и тестирају нукеларне, ракетне и свемирске могућности Русије, због чега пре свега руска јавност има ограничен приступ и улазак је могућ само са посебном дозволом.

Рус преузима Њујорк, Москва улази на територију Америке! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА