Најновије

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Срби лакше подносе кад их бомбардују него да они неког бомбардују, једва чекају да се у све разочарају!

Како види тренутну политичку ситуацију у земљи и региону одговорио је у новом интервјуу академик и песник Матија Бећковић.

Матија Бећковић. (Фото: Јутјуб)

Ви сте по убеђењу монархиста, а рођени сте 29. новембра - на дан који ће се деценијама обележавати као Дан републике. Више од занимљивости...

- Кад је видео Нијагарине водопаде, један наш активиста је узвикнуо: "Какав би тек овде био АВНОЈ." А каква би тек била република и њен Маршал. Ја сам добро прошао и с тим датумом, могао сам се родити 20. априла, на дан марихуане и општенародног дувања.

Ових дана обележена је годишњица смрти доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита. Да ли је историја дала свој суд о њему?

- Давно су му пресудили сви осим Срба. Србе више интересује ко је без суда и закона срушио Савамалу, него ко је без суда и закона после рата убио близу 200.000 најугледнијих Срба.

Где би данас била Југославија да је опстала?

- Многи мисле да би Србија нестала да је Титова Југославија опстала.

Како вам изгледа цртање нових граница на Балкану и помињање "довршетка распада СФРЈ"?

- То је пружање шансе Србији да буде призната и третирана равноправно са новонасталим државама од којих су често старији њихови држављани.

Да ли су нон-пејпери који су се појавили пробни балони или...?

- Срећом, пробни балони не обећавају неко дуго трајање и опстајање на овом свету.

Помиње се уједињење Косова и Албаније - стварање "велике Албаније". Није ли то опасно?

- Од чуда "велике Албаније" само су мање чудо две албанске државе једна поред друге. Идеја је мање опасна за Србију, а више за Црну Гору и Македонију, које тешко да би опстале.

Имам утисак да је једна од најцитиранијих реченица о Косову управо она ваша: "Косово је најскупља српска реч." Да ли стојите иза тога и данас?

- У време кад су све речи појефтиниле - најскупља српска реч је постала непроцењива. Реч скупља од живота. А с непроцењивим се не тргује.

Кажете и да је "Само ти, дијете, ради свој посао" - најважнија српска реч. Зашто?

- Ми смо народ који се боље осећа, лакше подноси и боље сналази кад га бомбардују него да он некога бомбардује. Ниједна жртва се никада не би мењала са својим џелатом.

Кад погледате и послушате младе, шта помислите? Да ли треба да бринемо за будућност?

- Да смо хтели да бринемо о младима, имали смо довољно времена. Сад је касно и за нас и за њих.

После годину дана, да ли вам се чини да се свет навикао на живот у пандемији?

- Можда на пандемију није, али на живот под маскама јесте. И кад пандемије не буде, маске треба задржати и често мењати, то је здравије и поштеније.

Чему је корона научила свет?

- Да се не разликују вере и нације, мале и велике силе. И да милиони немају ништа против да их води нека невидљива звиждаљка. То је био тријумф послушности.

Србија је донирала вакцине суседима, у Београд су долазили из региона да се вакцинишу... Рекло би се - није било бољег примера солидарности у овим тешким временима?

- Редак пример хуманости у нашем времену, мада сам чуо да има и оних који васпитавају децу да од непознатог чика не примају вакцине. Другим речима, чувај се Србина и кад ти вакцине доноси.

О дешавањима у Црној Гори

Народ у Црној Гори је литијама одбранио светиње српске цркве у тој држави, отеран је с власти ДПС Мила Ђукановића... Колико сте задовољни првим потезима нове власти с премијером Здравком Кривокапићем на челу?

- Поклич "Не дамо светиње" не своди се само на не дамо храмове него значи и не дамо језик, не дамо писмо, не дамо име, не дамо нацију, не дамо историју, не дамо образ и своје место међу људима и народима. И поред свих величанствених литија и јуначких подвига мученичке опозиције, бојим се да не би учинили ништа да им се није придружила међународна заједница, у коју се власт највише поуздавала. А страни фактор је боље од нас знао шта је та власт радила, а мора да је радила чуда чим је и међународној заједници досадила. Они сада све чине како би забашурили да су изгубили и мало-мало по моделу "молим, учитељице" пријављују и досађујују тој заједници не би ли их вратила у загрљај. Она одговара да их не интересују ни Срби ни Црногорци, него криминал и корупција. А те две речи бивша власт не пушта преко зубнога прага. Дешавало се да појединац из познатих разлога мења идентитет, мења име, подвргава се пластичној операцији, измишља нову биографију... Такви појединци су кренули да мењају идентитет целом народу. И то оном који од свих проблема једино нема проблем идентитета. Ваља бити много стрпљив док све дође на своје место. Најважније је да је генетски реинжењеринг у Црној Гори пропао. Истина, познато је да Срби једва чекају да се у све разочарају.

Је ли Ђукановићевој владавини заиста дошао крај?

- Тој роби је давно истекао рок употребе. Сада је на реду да се склони с полице.

О новом патријарху СПЦ

Били сте блиски с митрополитом Амфилохијем. Које његове речи посебно памтите?

- Занима ме шта је у самртном часу исповедио свом сабрату Атанасију. Амфилохије се родио на Божић и добио име Ристо, што посрбљено значи Христос. А Атанасије се родио дан касније и добио име Зоран. Лакше је Ристу било да постане Амфилохије, него Зорану да постане Атанасије.

Колико сте задовољни новим патријархом Порфиријем?

- Није могао боље почети.

Бајден и Путин се састају у Београду! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА