Најновије

МИСТЕРИЈА ЛЕТА 19: Бомбардери су у року од 2 минута нестали заувек без трага!

Пре него што је изгубио радио контакт са обалом јужне Флориде, наводно се чуло да је командант лета рекао: "Све изгледа чудно, чак и океан ... Улазимо у белу маглу, чини се да ништа није у реду"

Авиони. (Фото: Јутјуб)

Дана 5. децембра 1945, група од пет торпедних бомбардера Авенгер под називом "Лет 19" нестала је са свих својих 14 чланова посаде над Бермудским троуглом под неким мистериозним околностима. Пре него што је изгубио радио контакт са обалом јужне Флориде, наводно се чуло да је командант лета рекао: "Све изгледа чудно, чак и океан ... Улазимо у белу маглу, чини се да ништа није у реду". Да ствари буду још чудније, "ПБМ Маринер БуНо 59225" је истог дана изгубио са својих 13 ваздухопловаца док је тражио "Лет 19", а догађаји су до данас велика мистерија.

Нестанак лета 19: Лет 19 означио је групу од пет торпедних бомбардера Грумман ТБМ Авенџер који су нестали над Бермудским троуглом 5. децембра 1945. Свих 14 ваздухопловаца на лету је изгубљено. Лет 19 састојао се од ФТ-28, ФТ-36, ФТ-3, ФТ-117 и ФТ-81.

Догађаји су се одвијали на следећи начин: 5. децембра 1945. група од пет Осветника добила је задатак обуке да лети на исток од ваздухопловне базе Форт Лодердејл на Флориди до бомбардовања у близини острва Бимини, а затим прелети одређену удаљеност према северу и дође назад.

Лет је полетео у 14.10, пилоти су имали два сата да изврше задатак, током којих су морали да прелете око 500 километара. У 16:00, када су се Осветници требали вратити у базу, контролори су чули узнемирујуће разговоре између команданта лета 19, поручника Чарлса Таилора и другог пилота - чини се да су пилоти изгубили оријентацију.

Касније је поручник Чарлс Тејлор контактирао базу и известио да се компаси и сатови померају великом брзином и у круг, неконтролисано на свим њиховим авионима. И ово је врло чудно, јер су сви ти авиони у то време били опремљени прилично hi-tech серијом опреме, као што су: жирокомпаси, АН / АРР-2 радио-командни комплети и итд.

Ипак, командант Тејлор рекао је да није у стању да утврди где запад и океан изгледа необично. А даљи разговори нису довели ни до чега. Било је 17.50 када је ваздухопловна база успела да детектује слаб сигнал једног од авиона лета 19. Налазили су се источно од плаже Њу Смирна на Флориди и били су далеко од копна.

Негде око 20:00 сати торпедним бомбардерима је понестало горива и били су принуђени на слетање, даља судбина Осветника и њихових пилота није позната.

Друго нестајање: ПБМ-5 БуНо 59225 полетео је у 19:27 са морнаричке ваздушне станице Банана Ривер (сада ваздухопловна база Патрик) и изгубио се такође око 21:00 са свих 13 чланова посаде.

Истовремено је нестао и авион Мартин ПБМ-5 Маринер (БуНо 59225), који је послат у потрагу за несталим летом 19. Међутим, посада теретног брода СС Гаинс Милл са подручја претраживања известила је да је видела огромну ватрену куглу како се спушта у океан у даљини, а затим и велику експлозију, око 21:15. Горео је 10 минута, на положају 28,59 ° С, 80,25 ° З.

После овога, многи су претпостављали да је то можда несрећни ПБМ-5 Маринер. Међутим, летелица је била у најбољим стању и оба техничара, као и капетан, детаљно су га проверили пре полетања. Дакле, искључени су било какви кварови на мотору или слично.

Неки су претпостављали да је жар цигаре у кабини разнело авион. И та теорија је искључена. Пошто су поморци носили огромну количину бензина, пушење је било строго забрањено у лету и нико није смео да запали цигарету".

Штавише, тамо нису видели ватру, као ни остатке авиона које плутају морем. Узорак воде је узет са тог наводног подручја судара, али на њему није било трагова нафте који указују на било какву експлозију.

Касније 2010. године, брод за претрагу Дубоког мора открио је четири Осветника која леже на морском дну на дубини од 250 метара, смештеној 20 километара североисточно од Форт Лодердејла. А пети торпедни бомбаш пронађен је на два километра од места пада. Бројеви који су означавали авион са стране били су ФТ-241 и ФТ-87, а друга двојица су успела да разазнају само бројеве 120 и 28, а ознака петог није могла бити идентификована.

Након што су истраживачи прегледали архиве, испоставило се да је пет "Осветника" названих "Лет 19" заиста нестало 5. децембра 1945. године, али идентификациони бројеви пронађених летелица нису  се поклапали са Летом 19, осим једног, ФТ-28 - то је био авион заповедника поручника Чарлса Таилора. То је најчуднија ствар овог открића, преостали авиони никада нису наведени међу несталима!

Макрон послао војни брод у Ламанш! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА