Најновије

ТРАЖИ НОВИ ДОГОВОР! Кривокапић отворио питање разграничења са Хрватском

Црногорски премијер Здравко Кривокапић отворио је питање разграничења с Хрватском и утврдио како проблем није само црта разграничења на мору, већ и разграничење на копну по којем Превлака, по протоколу потписаном 2002. године, припада Хрватској, пише “Вечерњи лист”.

Здравко Кривокапић. (Фото: Влада Црне Горе)

За Хрватску је стање на јужним границама јасно – полуострво Превлака је хрватско, а око линије разграничења на мору треба се договорити, и то или билатерално или на Међународном суду у Хагу, наводи тај дневник.

Кривокапић је рекао да црногорска влада намерава да оснује комисију која ће, у договору с хрватском страном, покушати да реши тај проблем, уз напомену да Превлака не може бити препрека за евроинтеграције Црне Горе.

Из Министарства спољних и европских послова Хрватске су одговорили да већ постоји формално успостављена међудржавна комисија, а “ако они нешто мењају, то је њихова ствар”. Хрватска, како тврде, остаје отворена за разговоре.

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман доћи ће пред крај седмице у посету Црној Гори, али засад нема информација да ће граница бити једна од тема, иако ју је црногорска страна поново отворила у контексту преговора с ЕУ и става Уније да више не жели да увози граничне проблеме.

Кривокапић верује да државе чланице ЕУ, као и оне које то желе да постану, након учлањења могу имати и привремене договоре, креирати и прихватити политичке и друге инструменте који омогућавају добросуседске односе, развијање обострано корисне билатералне сарадње и спречавање пограничних и граничних инцидената, без обзира што нису дефинитивно решили неко отворено питање или територијални спор.

Он је истакао да су две државе кроз досадашње поштовање протокола показале да ово продужено отворено питање око Превлаке не може бити препрека за даље напредовање ка чланству у ЕУ.

Црна Гора и Хрватска скоро 20 година не могу да се договоре о разграничењу на мору код Превлаке. Две државе су склопиле привремени споразум 2002. године, према којем је Хрватској припао копнени део Превлаке, односно рт Оштро, и узан појас мора уз Превлаку, а Црној Гори преостали део улаза у Бококоторски залив.

Макрон послао војни брод у Ламанш! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА