Најновије

ГДЕ ЋЕ ПАСТИ КИНЕСКА РАКЕТА КОЈА СЕ ОТЕЛА КОНТРОЛИ? Пентагон не жели да је уништи, Москва сигурна да неће пасти на Русију! (ФОТО)

Челник Пентагона Лојд Остин рекао је да неће уништити кинеску ракету која би овог викенда требало да се неконтролсано врати у атмосферу, индиректно критикујући Пекинг због губитка контроле над летелицом.

Кинеска ракета. (Фото: Јутјуб)

"Према последњим проценама које сам видео, повратак је планиран за 8. или 9. мај", рекао је амерички министар одбране на конференцији за новинаре. "За сада не планирамо да уништимо ракету. Надамо се да ће пасти тамо где никоме нец́е наудити, у океан или неко слично место", додао је он.

Кина је прошле недеље лансирала први од три модула своје свемирске станице ЦСС ракетом Дуги марш 5Б. Ракета би ових дана требало да слети на Земљу, и нико не зна где.

Након одвајања свемирског модула, лансер је почео да кружи око Земље у неправилној путањи, полако губећи висину, што заправо онемогућава предвиђање било ког места уласка у атмосферу, а тиме и места њеног пада.

Могуће је да ће се распасти у атмосфери и за собом оставити само остатке. Ако остане нетакнута, велика је шанса да падне у море јер вода чини 70 посто планете.

Остин је, без директног именовања кинеских власти, наговестио да лансирање кинеске ракете није планирано довољно прецизно, преноси Јутарњи лист.

"То сведочи о томе да они међу нама који делују у свемиру морају или би требало да делују сигурно и промишљено и да све ово узму у обзир приликом планирања операције", додао је он.

Ово није први пут да је Кина изгубила контролу над свемирским бродом по повратку на Земљу. У априлу 2018. године свемирска лабораторија Тиангонг-1 се распала док је пролазила кроз атмосферу. Кинеске власти су тада порекле да су изгубиле контролу.

У међувремену, преноси Спутник, директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин објавио је на свом каналу на Телеграму мапу могућег подручја пада дела кинеске ракете-носача ЦЗ 5Б.

Роскосмос сматра да би део ракете могао да падне на Земљу 8. маја. Према објављеној мапи, она дефинитивно неће пасти на територију Русије.

Међутим, у могућу зону пада ушли су Вашингтон, Рим, Мадрид, Пекинг, Токио и све јужније, укључујући читаву територију Африке и Аустралије и већи део Јужне Америке.

Шешељ загрмео због пакленог плана Албанаца и Хрвата против Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА