Најновије

ПЕТ МИТОВА О ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Није баш све онако као што се прича

Роб Ситино, професор војне историје из САД, набројао је пет главних митова о Другом светском рату, а цитира га Тајм.

Битка на Окинави (Фото: Pixabay)

Највећи мит, који је Ситино разоткривао већи део своје каријере, је да је 32. председник Сједињених Држава Френклин Рузвелт знао за предстојећи напад на Перл Харбор и да је дозволио да се он догоди, дозволивши смрт 2,5 хиљаде америчких војника. „Заправо, не постоје документи који би садржали било какве назнаке да је Рузвелт унапред знао за Перл Харбор“, објаснио је научник.

Други мит је да је Ервин Ромел био највећи немачки генерал свих времена. То је, према Ситину, потпуно погрешно. Историчар је рекао да Ромел није могао да избори нити једну значајну победу: добро се снашао у питању пребацивања снага, али није био снажан у управљању. „Његов последњи чин били су покушаји да одбије искрцавање западних савезника који су се искрцали у Нормандији 6. јуна и претрпео је потпуни пораз“, рекао је Ситино.

Следећи мит је да је једини кривац за пораз Немачке у Другом светском рату био Адолф Хитлер. Професор је нагласио да је фирер заиста започео рат и холокауст, али није одговоран за све погрешне одлуке своје војске и „луде офанзивне операције“. „Водећи немачки официри, генерали, сносе огроман део одговорности за избијање Другог светског рата, за вођење тог рата и за чињеницу да се рат наставио чак и када нису имали ни једну шансу за победу“, додао је Ситино .

Такође се верује да би Јапан могао добити рат ако би могао да бомбардује не само бродове, већ и складишта нафте у Перл Харбору. „Верујем да би у најбољем случају могло одложити победу за неколико месеци. Јапан није желео да освоји Америку. Једноставно не видим како би Јапанци могли да допливају до Калифорније и започну битку на обали “, рекао је историчар.

Пети мит је да је у Другом светском рату дошло до прекретнице. Ситино је појаснио да постоји много мишљења о овом питању. „Односно, ако је било толико прекретница у Другом светском рату, онда, са моје тачке гледишта, њих уопште није било“, закључио је он.

Параде Победе у Доњецку и Луганску погледајте ОВДЕ,

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА