Најновије

ОД ДАНАС НА СНАЗИ НОВЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Детаљан списак за грађане Србије шта све ради и до када

Након јучерашње седнице Кризног штаба саопштено је да је тренутна епидемиолошка ситуација у земљи стабилна и да због тога треба да дође до попуштања мера. Ово су мере које је Кризни штаб јуче донео и које ступају на снагу од данас.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Продужен рад угоститељским објектима

Прва одлука, којој су се и сви грађани најише радовали јесте да ће угоститељским објектима, тачније кафићима и ресторанима, рад бити продужен до поноћи, а на киосцима ћемо моћи да купујемо као некада, од 00 до 24 сата.

Биоскоп поново ради, али дуже

Да се Србија полако враћа животу на који смо навикли, сведочи и продужено радно време биоскопа, тако да ће последња пројекција бити од 23 сата.

3.000 и уз пријаву до поноћи

Једна о битнијих одлука односи се и на накнаду од 3.000 динара за вакцинисане коју ће, како је одлучио Кризни штаб, моћи да добију сви који се за вакцинацију пријаве данас до поноћи и вакцинишу се у року од седам дана. Дакле, до сада је важило правило да за накнаду од 3.000 динара могу да се пријаве само они коју су примили бар једну дозу вакцине до краја маја. Овом одлуком правило је ублажено и сви који су се и само пријавили за вакцинацију преко сајта еУправе стичу право на надокнаду.

Конгреси - да, свадбе - не

Одлучено је и да се повећа дозвољени број учесника конгреса. До сада је било могуће овакве догађаје организовати за 100 људи, а од сада је одобрено да може да их буде дупло више, тачније до 200. Ипак, ово не значи да су дозвољене свадбе, прослав и матуре. Ово правило се стриктно односи на конгресе. О прославама разних врста биће рапсрављано додатно.

Укинут бесплатан ПЦР за Немачку

На данашњој седници одлучено је и да ће бити укинут бесплатни ПЦР за оне који путују у Немачку.

Два услова за потпуно попуштање мера

Кризни штаб је истакао да ће до потпуног укидања мера доћи када будемо имали више од 50 одсто вакцинисаних и када број заражених на дневном нивоу буде мањи од 100. Исто тако, струка напомиње да никада и нисмо били ближи том циљу.

- Да бисмо дозволили славља попут матура и свадби, потребно је да се испуне два услова: да имамо 50 одсто вакцинисане пунолетне популације, дакле око 2,8 милиона становника, али и да број заражених на дневном нивоу падне испод 100, дакле да буде двоцифрен - у више наврата су истакли најутицајнији чланови Кризног штаба за борбу против ковида-19, проф. Бранислав Тиодоровић и др Предраг Кон.

Америчка војска случајно открила свету тајне базе нуклеарног оружја! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА