Најновије

ВИЗИЈА ВАШИНГТОНА ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН: Палмер коментарисао сценарио који су Амери скројили!

Изасланик САД за Балкан Метју Палмер рекао је данас да је доследна америчка визија за Западни Балкан она која овај регион види посвећен евроинтеграцијама.

Метју Палмер. (Фото: Јутјуб)

Као и у миру са свим суседима.

- Надам се да то није само визија коју САД и ЕУ имају за овај регион већ и да је то визија коју Западни Балкан има сам за себе - рекао је Палмер на видео-конференцији "Балкан 2021: Подстицање регионалне сарадње у постковид ери" у Солуну.

Он је додао да САД остају посвећене циљу а то је увођење Западног Балкана у ЕУ, као и постизању узајамног дубоког економског партнерства међу земљама тог региона.

Палмер је истакао да је заједно са Мирославом Лајчаком током недавне посете Београду и Приштини желео да "покаже посвећеност САД да у блиској координацији са ЕУ олакшамо дијалог две стране".

Он се осврнуо и на коначну пресуду Ратку Младићу за коју је рекао да јој је циљ да се спречи понављање злочина.

Палмер је такође поновио да је амерички председник Џозеф Бајден потписао санкције у вези с регионом Западног Балкана чији је циљ борба против корупције и настојање да се ојача владавина закона.

Амерички званичник је у свом обраћању на конференцији подсетио и на речи шефа немачке дипломатије Хајка Маса, који је на Берлинском процесу рекао да је потребно постизање заједништва у циљевима САД и ЕУ да се дође до нормализације односа у дијалогу Београда и Приштине.

Изасланик САД за Балкан је пружио подршку улози Грчке у региону Западног Балкана, посебно због њеног односа са Северном Македонијом, као и због продубљивања односа са Косовом.

- Грчка има снажну подршку САД и ми желимо још јачу сарадњу широм региона - истакао је Палмер.

Он је додао да се у региону стиче утисак да ЕУ губи интерес за перспективу чланства Западног Балкана у Унији и да је зато потребно да се изграде везе поверења.

Потребно је да ЕУ хитно врати свој кредибилитет и да у наредном периоду покаже своју озбиљност у вези Западног Балкана, закључио је Палмер.

Ево ко је звао премијера Кривокапића и тражио да не потпише Темељни уговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА