Најновије

КОЈЕ ЗЕМЉЕ ИМАЈУ НАЈВИШЕ ОРУЖЈА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА? Одговор није неочекиван

Сједињене Америчке Државе су прве у свету по броју личног ватреног наоружања, са чак 120,5 комада оружја на стотину становника, наводи се у извештају независне организације „World population review” са седиштем у САД за 2021. годину.

Револвер (Фото: Pixabay)

У рукама цивила у САД је готово 394 милиона комада оружја легално пријављеног, што значи да је више оружја него људи, јер према подацима ВПР-а, популација САД броји око 333 милиона становника, преноси Танјуг.

На сајту организације се наводи да многи грађани у САД немају оружје, док, с друге стране, многи поседују више комада.

Према подацима те организације, од европских земаља највише пријављеног оружја по становнику имају Србија и Црна Гора, које су на листи ВПР-а поделиле пето и шесто место, са 39,1 комада личног наоружања на 100 становника.

На другом месту те листе, после САД су Фокландска острва са 62,1 комада оружја на 100 становника, на трећем месту је Јемен са 52,8 комада наоружања, а на четвртој позицији је Нова Каледонија (42,5 комада).

Седмо и осмо место деле Уругвај и Канада са по 34,7 комада оружја, на 9. позицији је Кипар (34), а на десетој Финска (32,4 комада).

Босна и Херцеговина је на 13. месту са 31,2 комада цивилног наоружања на 100 становника.

Када се погледа укупан број комада оружја, може се видети да становници Србије имају 2.719.000 комада оружја, Црне Горе 245 хиљада, а у БиХ тај број износи 1.185.000.

Ови подаци односе се само на оружје које је уредно пријављено надлежним институцијама, док се број оног непријављеног тј. илегалног не може са сигурношћу утврдити, јер о њему не постоји никаква званична евиденција.

Како се од олупине прави борбена машина, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА