Најновије

СУДИЈА НИЈАМБЕ РАЗБИЛА ВЕЛИКИ МИТ: Нема геноцида - муслиманске жртве у Сребреници су углавном наоружани војници АБиХ

Издвојено мишљење судије Приска Матимба Нијамбе показује колико је Хашки трибунал манипулисао дешавањима у Сребреници у пресудама Хашког трибунала.

Приска Матимба Нијамбе (Фото: Јутјуб)

Таквих манипулација има и у пресуди Ратку Младићу којом је осуђен на доживотни затвор.

Део издвојеног мишљења судије Нијамбе који је објављен са поднасловом "Статус жртава" преносимо у целости:

Мора се нагласити да свако незаконито убиство у Сребреници које је било ван борбе јесте за осуду, али та убиства нису везана за господина Младића.

Претресно веће је погрешило што није урадило било какву анализу којом би се утврдило ко су жртве убиства, а које смрти су проистекле из алтернативних легитимних разлога.

Претресно веће се ослонило на пресуђене чињенице да би утврдило да су сви муслимани у Сребреници били жртве злочина и да су сви били цивили.

При томе је Претресно веће занемарило сопствени налаз да су наоружани елементи колоне мушкараца у Сребреници имали губитака.

Претресно веће је даље занемарило сопственог експерта за демографију, сведока тужилаштва Еву Табо, чији су докази указали на да су 70 посто жртава били регистровани војници Армије Босне и Херцеговине.

Такође је занемарио доказе који побијају пресуђену чињеницу и показују да су тела у масовне гробнице довожена са различитих догађаја, у различитим годинама и укључивали су легитимне жртве борбе, као што су самоубиства, минска поља, напади „камиказа“ итд.

И одбрана и тужилаштво форензичари у вези са наводним повезима за очи рекли су да су то могле бити мараме које су стављане преко очију тела која су иструлила, мараме какве се виде на снимцима на борцима АБиХ који су дошли из Сребренице у Тузлу.

Због тога недостатак анализе од стране Претресног већа није успео да утврди број жртава и њихов однос према било ком злочину, а камоли према геноциду.

У светлу горе наведеног, сматрам да је Претресно веће погрешило осуђујући господина Младића за злочине повезани са УЗП-ом у Сребреници, укључујући геноцид. Стога бих одобрила 5. основ његовог жалба у целости.

Шешељ поново "прогони" Брамерца - историјски скандал, разоткривена велика пљачка УН! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА