Најновије

ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ САВЕ КОВАЧЕВИЋА: Нису га убедили да су Црногорци посебна нација

На данашњи дан, 13. јуна 1943. године, у бици на Сутјесци у Другом светском рату погинуо је командант Треће дивизије и члан Врховног Штаба Народноослободилачке војске Југославије Сава Ковачевић. Након 23 дана од погибије проглашен је народним херојем.

Споменик на Сутјесци (Фото: Јутјуб)

Историчари сагласни око његове сурове храбрости, али и безбобзирности, па и према најрођенијима. Милован Ђилас га описује као старог предратног комунисту.

Комунисти Милован Ђилас и Сава Ковачевић упознали су се у Горњем Пољу код Никшића. Милован Ђилас у својим ратним мемоарима „Револуционарни рат'’, описује њихов сусрет и њихов однос.

Када је реч о Сави Ковачевићу, Милован Ђилас пише да је „био стари, предратни комуниста, борбен и пожртвован, мада је црногорско вођство имало једно време муке с њим, јер није признавао Црногорце за посебну нацију.

Ђилас даље каже да у крају где је живео Сава Ковачевић,  тј. црногорској Херцеговини, „нити познају нити признају међу Србима икакве посебности“.

Ђилас у својим ратним мемоарима говори о свом и Савином пријатељству и о оним стварима, које су обојица прижељкивали и видели у оном другом. Сава Ковачевић је скончао свој живот 1943. године у битки на Сутјесци, а Ђилас је две године касније у Борби објавио текст „Црногорско национално питање“ и дао нацију Црногорцима.

У чланку Ђилас закључује да су „Црногорци пореклом Срби“, али да су временом израсли у посебну нацију, односно да су постали „посебни, друкчији ‘Срби’ од свих Срба, – Црногорци“.

Како је Кнежевић разоткрио нове Кривокапићеве планове, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА