Најновије

КИНА УПОЗОРИЛА Г7: Прошли су дани када су мале групе одлучивале о судбини света

Кина је данас упозорила лидере Г7 да су одавно прошли дани када су мале групе земаља одлучивале о судбини света, узвраћајући ударац најбогатијим светским демократијама које су тражиле јединствен став у вези са Пекингом.

Друг Си (Фото: Јутјуб)

- Одавно су прошли дани када је глобалне одлуке диктирала мала група земаља - рекао је портпарол кинеске амбасаде у Лондону и додао да је став Кине да су државе, велике или мале, јаке или слабе, сиромашне или богате, једнаке и да светска питања треба да се решавају уз консултације свих земаља.

Поновно избијање Кине као водеће глобалне силе сматра се једним од најзначајнијих геополитичких догађаја новијег доба, упоредо са падом Совјетског Савеза 1991. године којим је окончан хладни рат.

Г7, чији се лидери састају у југозападној Енглеској, тражио је кохерентан одговор на све већи значај кинеског председника Си Ђинпинга после спектакуларног економског и војног успона Кине у последњих 40 година.

Лидери групе - САД, Канада, Британија, Њемачка, Италија, Француска и Јапан - желе да искористе своје окупљање у енглеском приморском летовалишту Карбис Беј да би свету показали да најбогатије демократије могу понудити алтернативу растућем утицају Кине.

Канадски премијер Џастин Трудо водио је јуче расправу о Кини и позвао лидере да донесу јединствени приступ изазовима које поставља Пекинг.

Г7 планира да понуди земљама у развоју инфраструктурну шему која би могла парирати Сијевој иницијативи "Појас и пут".

Пекинг је у више наврата узвратио на оно што доживљава као покушаје западних сила да обуздају Кину, уз оцену да су многе велике силе и даље захваћене застарелим империјалним начином размишљања након година понижавања Кине.

Више о плановим Г7, прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА