Најновије

ОСВЕТА! Француски војници ликвидирали терористу који је одговоран за смрт двојице новинара! (ВИДЕО)

Француски војници елиминисали су старијег команданта Ал-Каиде у Исламском Магребу (АКМИ) одговорног за отмицу и убиство двојице француских новинара 2013. године, током операције у Малију, саопштила је 11. јуна француска министарка одбране Флоренс Парли.

Француска војска. (Фото: Јутјуб)

У изјави, Парли је рекла да је командант Баје Аг Бакабо убијен заједно са још тројицом терориста када су трупе из операције "Баркхане", кодног имена француске војне интервенције у регији Сахел у западној Африци, спречиле напад на снаге УН-а у северном Малију.

Бакабо је био организатор отмице новинара Радио Франце Интернасионал Гислејн Дупонт и Клод Верлон, старих 57 и 55 година, 2. новембра 2013. године. Новинари су истог дана погубљени од терориста АКМИ. Њихова тела пронађена су у близини Кидала на североистоку Малија.

- Његова (Бакабо) неутрализација окончава дуг период чекања - рекла је Парли у изјави, упутивши своје "мисли породицама и најмилијима" двојице новинара.

Раније ове недеље, председник Емануел Макрон рекао је да ће се операција "Баркхане" завршити одласком француских трупа које су деловале као део ширих међународних напора у региону Сахел.

Француска одлука уследила је неколико дана након државног удара пуковника малијске војске Асимија Гоите, који је преузео власт након свргавања другог председника за девет месеци. Париз је на то одговорио суспендовањем заједничких војних операција и националних саветодавних мисија са малијском војском.

Више од 5.000 војника учествовало је у великој операцији која је покренута 1. августа 2014. Укупно је убијен 41 припадник француске службе. Ипак, безбедносна ситуација у региону Сахел није се много поправила.

Ко год се замери Билу и Хилари мистериозно умире, списак све дужи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА