Најновије

ВУЧИЋ: Да ми заврћу руку нећу признати независност Косова

Председник Србије Александар Вучић говорио је синоћ за ТВ Пинк, уочи разговора делегација Београда и Приштине у Бриселу.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Подсетимо, дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине се наставља данас, 15. јуна у седишту Европске уније (ЕУ) у Бриселу. Биће то први сусрет српског председника Александра Вучића и наводног премијера лажне државе Косова, Аљбина Куртија.

Вучић је на почетку разговора рекао како су сутрашњи преговори јако важни за Србију и да никада није био присталица тзв. замрзнутог конфликта. Председник је истакао и како унапред зна шта ће се десити.

Важни су разговори за нас. Никада нисам био присталица тзв. замрзнутог конфликта. С друге стране постоје хиљаду и хиљаде лажи да ћемо ми да урадимо нешто против нашег интереса, а то раде они који су разорили наше инстресе. Ја могу да кажем шта ће унапред да се деси. Сви најављују расписивање њихових избора за октобар, њих једино занима победа на тим њиховим изборима и понашаће се као да дијалог није ни постојао. Тражиће да то буду како они кажу две равноправне стране, као да смо различите државе, што је немогуће. Постоје неке теме које су од нас од изузетног значаја и које ћемо да покренемо. Једна од тих тема су нестале особе и желим да по први пут уђем у детаље онога што је суштина тог проблема - каже Вучић.

Говорећи о несталим особама, Вучић каже да жели да уђе у детаље разговора када је реч о овој теми и наглашава да је пронађено 1.633 особа.

Пре више година смо установили да је негде око 3.000 несталих лица, у међувремену смо пронашли 1.633 особа. То је цивилизацијско питање према жртвама и породицама - рекао је Александар Вучић.

Олуја и Бљесак се неће поновити

Вучић је подсетио да обележавамо годишњицу херојске борбе на Кошарама и истакао како је важно да чувамо животе људи. Напоменуо је и да нико не може да понижава Србију.

И једни и други смо много деце у ковчезима односили. Обележавамо и херојску борбу на Кошарама и људе који су херојски чували онај гранични камен СР Југославије, Републике Србије. Важно нам је да чувамо животе људи, ако неко мисли да може да понижава Србију и да прогоне Србе са вејковних огњишта, рекао сам више пута да се "Олуја" и "Бљесак" неће поновити - изјавио је Вучић.

Председник је изјавио да српски народ на Косову и Метохији има проблем са електричном енергијом, а и додао је да никада неће признати независност Косова, па макар му и завртали руку.

"Ако мисле да ће један да ми заврне руку, други врат, па ћу тако признати независност тзв. Косова, поручујем им - то се неће десити!" - рекао је Вучић за Пинк, па додао:

За нас је важно да бринемо о нашем народу. Имамо велике проблеме везане за енергетику. Валач је највећи проблем. Валач се налази у срцу северног дела Косова и Метохије, Валач је у сваком смислу срце система северног дела Косова и то би изазвало страховиту реакцију нашег народа - додао је Вучић.

Кад неко машта да има државу, а нема је, он мора на сваки начин то да наглашава. Ако може неки печат више, ако могу да покажу: "Много смо јаки, много смо силни". Много су јаки јер смо ми имали неспосдну власт која је ћутала и направила прелазе на Јарињу 2011. године. Па, добро. Нека се силе. Тиме не решавате ништа. Само сте показали пред ове преговоре колико сте нервозни - каже Вучић.

Председник је коментарисао и дешавања у Новом Саду и насловну страну дневног листа "Данас".

Суштина је у томе да су јуче у осам општина одржани избори за месне заједнице. Колико сам обавештен, 95 одсто места победио је СНС. У Новом Саду у 39 од 42 победио је СНС. Победио је све кандидате. Кажу то нису избори политичких партија, ма немојте. Кога су кандидовали. Да знају, џипом у Новом Саду био је само господин Ђилас. Мој брат нема џипа и никада није имао. Од политичара био је само Драган Ђилас у џипу - каже Вучић и додаје:

Ево шта су мом брату замерили, што се мој брат пред изборе у трећем реду, потпуно скромно, сликао са члановима СНС. Човек је крив што је као члан Главног одбора странке отишао и разговарао са активистима. Он може да каже ја сам ту, подржавам свога брата и то је то. Зашто то наглашавам на овакав начин? Шта треба, да му буде забрањено кретање, да му кажу не смеш да будеш у Новом Саду, у Београду. То је суштина свега. А видео сам у овим новинама и како ми је неки пензионер из Ниша вратио неке зарђале кашике. То је везано за Војислава Шешеља и 1992. годину. Узгред, тада нисам ни био члан ниједне партије. Нисам никада негирао чему сам припадао и што сам волео свим срцем. Знате зашто ово објављују, зашто што су пензије сада 30 одсто више. Суштина свега је да хоће да дођу на власт не нудећи људима ни план ни програм - каже Вучић и додаје:

Нападају ми децу, нападају ми брата, праве фалсификате због којих не можете да их тужите. Највећи проблем је што имам снове које претварам у реалност, а највећи проблем је у томе што нисам богатији нимало, него пре девет година. Мој сан је шта ће неко да говори о нама када прође време - рекао је Вучић.

Вучић је истакао и како су СНС-у неопходне велике промене, због чега ће ускоро бити одржана скупштина странке. Додаје и како СНС мора да буде народна и странка поштених људи.

Ми ћемо да имамо велику скупштину странке од које очекујем велике промене. Рекао сам да наша странка мора да буде народна, права, странка поштених људи. Рекао сам да никада не желим да наша странка личи на ДОС-овске странке. Неопходне су велике промене. Очекујем и расписивање избора на више нивоа, и онда нека народ каже шта мисли - каже Вучић.

На питање да ли је тачно да се у СНС-у размишља да неко други буде кандидат за председника, Вучић каже да неће никога да заваравају и дају лажна обећања. Напомиње и како се о овој теми није расправљало.

Не бих да било кога заваравамо или да дајемо лажна обећања. Нисмо о томе расправљали. Ми ћемо о свему томе донети одлуку у октобру, па да видимо. Ми ћемо сагледати све. Ја сам сасвим отворен да чујем сваки предлог, да анализирамо и донесемо најбоље решење за Србију. Мене интересује како ће Србија да изгледа, ко ће да је води, а не да ли сам ја у томе. И те како знам шта је то што смо радили. Посебно сам додатно поносан на споменик Стефану Немањи, на споменик цару Лазару. Ја знам да су се многи људи дурили, као и што се многи људи дуре због јачања српске војске. Многима то смета - додао је Вучић.

Председник Вучић је за крај, пред дијалог Београда и Приштине, грађанима поручио да је Србија у сигурним рукама. Нагласио је и како ћемо чувати мир и стабилност, али и борити се за наше интересе. Напомиње и како је битно да радимо и градимо, јер само тако побеђујемо.

Србија је у сигурним рукама. Чуваћемо мир, стабилност, наше интересе, да градимо, да радимо, да градимо, да радимо, да градимо, да радимо и тако Србија побеђује. Да Србија ове године буде у прве три земље по стопи раста - закључио је Вучић.

Путинов интервју погледајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА