Најновије

ОТКРИВЕНА ОПАСНА МРЕЖА У СРБИЈИ! На тајном списку ФБИ 120 полицајаца, политичари и тајкуни!

ФБИ доставио је шефовима полиције обиље документације о деловању мафијашких кланова на овом подручју. Међу папирима је и списак од 120 корумпираних полицајаца.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Ради се о људима који су на различитим позицајама. Има ту начелника, руководилаца, инспектора, али има и оних које зовемо обичним полицајцима, који су били на терену... Сви они су обављали неке послове за мафију и за то су добијали новац. Очекивана је жестока акција нашег МУП, који ће ове људе, који су радили широм Србије, и то по различитим градовима, склонити из службе.

Саговорник прецизира да се, поред полицајаца, на списковима мафије за апанажу налази и тридесетак људи, међу којима су тајкуни, државни функционери који су директно или индиректно повезани са криминалцима и који су на платном списку мафије.

- ФБИ је преко апликације коју је подвалио мафијашима дошао до њихове комплетне организације. Кад кажем мафија, не мислимо само на један црногорски клан - "кавачки", већ и на "шкаљарце" и све њихове сарадничке групе, што у региону, што у Србији. Сви ти босови су директно или преко посредника били на вези с полицајцима, неким угледним бизнисменима, али и с многим државним функционерима. Оно што сам чуо јесте да су имали сарадничку мрежу у МУП - од најнижих инспектора до крупних риба. Забележени су разговори, поруке, праћена су и њихова кретања и многи контакти су забележени и на фотографијама. Њих је изненадило што се неки и на високим положајима у држави и МУП и нису крили да сарађују с најопаснијим нарко-дилерима попут Звицера, Веље Невоље и сличних. Рецимо, један од бивших шефова у полицији је усликан и како шмрче кокаин са братом једног нарко-дилера - тврди наш добро обавештени извор из полиције.

Траг кеша

Додаје да је откривено и где је завршио новац мафије и да ће ускоро то одјекнути као бомба.

- Има много познатих који су им прали новац, од спорта до крупног бизниса - истиче он.

Како каже, агенти америчке службе све те податке доставили су приликом прошлонедељне посете српским колегама.

Детаље сарадње ФБИ и српских безбедносних структура обелоданило је Тужилаштво за организовани криминал. У њиховом саопштењу детаљно је објашњен ток велике операције "Тројански штит":

- ФБИ ради са Србијом на спречавању организованих криминалних активности, посебно оних у којима се користи шифрована комуникација за прикривање кривичних дела. Ова операција, позната као "Тројански штит/Зелени сигнал", једна је од највећих и најсавршенијих полицијских операција досад спроведених у борби против организованог криминала.

Ова акција резултирала је хапшењем више од 800 мафијаша широм света, међу којима је Дарио Ђорђевић Декстер, сарадник Вељка Беливука. Декстер, који је био шеф "кавачког" огранка у Аустрији, ухапшен је у Бечу са 10 килограма хероина.

Све је откључано

Саветник министра полиције адвокат Светозар Вујачић наводи да сви извештаји који су доспели у руке наше полиције свакако имају везе с Беливуком и његовим кланом:

- Он је имао широк круг људи око себе и све су то, наравно, они којима је он давао новац. Међу њима има и политичара, полицајаца, тужилаца, судија, али и певача, као и људи из других сфера, спорта, бизниса...

Он наглашава да ће даља истрага утврдити ко је све био умешан у те радње.

- Утврдиће се имена политичара, полицајаца и других које су Веља Невоља и његов клан финансирали. Откриће се ко је, кад и зашто неке ствари радио и у то нема сумње. Битно је да се све то откључало, отворило, и та апликација Скај, коју су користили, тако да даљим радом наше полиције, сигуран сам, доћи ће се до сазнања - наводи Вујачић и додаје да је добро што је на челу полиције Александар Вулин, који не преза од обрачуна с мафијом.

Реакције

Божидар Спасић бивши припадник ДБ

Највеће заслуге у целој истрази припадају нашој полицији, док је ФБИ помогао у једном сегменту. Наиме, када је наша полиција ухапсила Беливука и његове људе, пронађени су телефони. Ми нисмо имали технику да их отворимо, те смо се обратили за помоћ ФБИ. Тада је отворена та такозвана Пандорина кутија да ФБИ може да снима, прислушкује и зна шта се налази у тим телефонима

Љубан Каран пуковник у пензији

Први пут се види јака веза између мафије и обавештајних служби. Надам се да ће они нашој полицији помоћи да открије списак свих тих "угледних" људи који су сарађивали са мафијом

Чињенице

Ухапшено 800 кримоса, заплењено 48 милиона долара

У акцији ФБИ широм Европе ухапшено је више од 800 криминалаца. Пало је и 18 Срба. Ухапшени се сумњиче за диловање дроге, планирање ликвидација и бројна друга тешка кривична дела. Заплењено је преко 48 милиона долара, што у готовини, што у криптовалутама. Српске службе су од јула прошле године интензивно укључене у акцију и све време су од тада пратиле комуникацију српских криминалаца преко криптоване апликације Аном. Овако је текла операција "Тројански штит":

- ФБИ у тајности покренуо сопствену фирму за дистрибуцију шифрованих уређаја под називом Аном

- сервисирали преко 12.000 шифрованих уређаја, које је користило бар 300 криминалних синдиката, укључујући међународне организације за трговину наркотицима у преко 100 земаља

- систем је представљен као платформа "коју су смислили криминалци за криминалце"

- циљна група за продају уређаја Аном били су учесници у илегалним активностима

- за 18 месеци прикупљено преко 25 милиона порука криминалаца о планираним активностима

Чињенице

Ко је Декстер, близак пријатељ Вељка Беливука, доводи се у везу са организацијом најмање три ликвидације у Београду

- сумња се да је за "кавачку" екипу и Беливука организовао убиства Александра Шарца, Лазара Вукићевића и Драгана Ристића

- лажно је пријављен као нестао да би могао несметано да се креће

- када је ухапшен, пронађени су лажни документи које је користио

- о Ђорђевићу се причало 2008, када су у Калуђерици, у сукобу две групе, страдали Владимир Досковић и Далибор Миленковић.

Ко је испалио кључни метак у СССР-у прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА