Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Пронађена масовна гробница у Ираку: Породице убијених захтевају одговоре!

Форензички антрополози пронашли су укупно 123 тела од 583 убијених затвореника које је Исламска држава погубила у месту Бадуш, северозападно од града Мосула.

Масовна гробница у Ираку. (Фото: Јутјуб)

Реч је о масакру почињеном 2014. године, кад је у Бадушу ИД ослободио затвор, сунитске затворенике пустио на слободу, а затворенике шијитског правца исламске вере потрпао у камионе, превезао у јаругу и онде их поубијао.

Гробница у Бадушу једна је од њих више од двеста, у којима су закопане жртве ИД-ових крвавих похода. Уједињене нације процењују како су на тај начин у Ираку погубили и закопали око дванаест хиљада жртава.

Породице убијених дале су своје ДНК узорке како би их форензичари упоредили са остацима пронађених тела.

- Већ седамнаест година не знам да ли ми је син жив или мртав. Потребни су ми одговори - рекао је Абас Мухамед, чији је син осуђен на робију у Бадушу након што су га 2005. убиле америчке војне снаге.

У сличном незнању живе бројне ирачке породице. Најм ал-Јубури, начелник провинције Нинива, каже да хиљаде породица жељно ишчекују да сазнају што се догодило њиховим рођацима.

Осим гробница из времена најгоре владавине ИД-а, ирачке власти муче и још неоткривене масовне гробнице из времена диктаторског режима Садама Хусеина, за које се такође верује да их има у великом броју.

Копајући гробницу у Бадушу чланови тима боре се са "исцрпљујућом врућином, помешаним остацима, змијама и шкорпионима", рекао је Салех Ахмед, један од тридесет радника на гробници.

Џихадистима одзвонило, сиријска елитна јединица се не плаши смрти! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА