Најновије

ЧУДАН БАЈДЕНОВ ЗАОКРЕТ: Зашто више неће бити оштрих санкција против Русије

Актуелно америчко руководство, у контексту односа са Русијом, не намерава да делује исто као администрације бивших америчких председника Барака Обаме и Доналда Трампа.

Бајден и Путин (Фото: РИА)

Запад је 2014. године, колективно, а на предлог Вашингтона, почео да уводи економске санкције против Русије. Свих наредних година, политика Сједињених Држава и Европске уније остала је непромењена – под разним измишљеним изговорима увођене су рестриктивне мере против Москве.

Упркос чињеници да нису постале непремостиве потешкоће за Русију, неке одлуке су ипак биле врло непријатне.

Том Грејем, главни истраживач у Савету за спољне односе у Њујорку и бивши специјални помоћник за односе са Русијом председника Џорџа Буша млађег, признао је да тренутна администрација Беле куће не дели тактику својих претходника.

Из тог разлога, експерт је позвао да се не чека увођење „строжих санкција“ против Русије. То је углавном због чињенице да Вашингтон не жели да нашкоди сопственим интересима, укључујући и односе са савезницима.

Упечатљив пример у овој ситуацији је конструктивна одлука о Северном току 2, на који су Сједињене Државе укинуле санкције.

Ипак, америчко руководство неће у потпуности напустити рестриктивне мере у случају Русије, приметио је Грејем. Вероватно је да ће шеф Сједињених Држава Џо Бајден увести санкције Москви уколико буде сматрао да се ниво претње који она представља знатно повећао.

„Међутим, са великом вероватноћом, Бајденов тим ће користити суптилније циљане санкције и комбиновати их са енергичнијим дипломатским дијалогом са Русијом, створеним да убеди Москву да промени своје понашање у иностранству – како би га учинили прихватљивијим са становишта америчких интереса“, наводи бивши саветник Буша млађег.

Бела кућа разматра могућност састанка Бајдена и Сија! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА