Најновије

ЕУ ПРОТЕРУЈЕ МИГРАНТЕ СА БАЛКАНА? Аустријски министар смислио план

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер тврди да Европска комисија подржава његов план за протеривање са Западног Балкана оних илегалних миграната који немају шансу на добијање боравишног статуса у Европској унији.

Мигранти (Фото: Јутјуб)

Нехамер је саопштио да је разговарао са европском комесарком за унутрашње послове Илвом Јохансон, и да је она обећала пуну подршку том плану.

Такође је и европски комесар за проширење Оливер Верхеји обећао финансијску помоћ за спровођење тог протеривања са Балкана.

Нехамер је у априлу најавио пилот пројекат протеривања миграната без могућности да добију боравишни статус у ЕУ.

С тим у вези, он је посетио Северну Македонију, Босну и Херцеговину и Србију. План се тиче како добровољног повратка, тако и протеривања.

"Подршка Европске комисије, како у организацији споразума за повратак, тако и у реализацији протеривања са Балкана је важан стуб за успех овог плана", рекао је Нехамер.

Јохансон је најавила да ће за две недеље посетити Србију, а повод је ступање на снагу споразума о статусу Фронтекса, којим се појачава заштита граница.

Нехамер је пренео да је своја сазнања стечена током посете Западном Балкану поделио и са потпредседником Европске комисије Маргаритисом Схинасом, словеначким министром унутрашњих послова Алесом Хојсом, те мађарским колегом Шандором Пинтером.

У својим разговорима, како је истакао у саопштењу, он је подвукао важност подршке земљама Западног Балкана, пошто су то транзитне државе, а тренутно немају споразуме са земљама порекла о реадмисији.

О насиљу над српским језиком прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА