Најновије

ЕВО ШТА НАС ЧЕКА: Шеклер објаснио како ће изгледати нови талас короне у Србији!

У Србији је у последња 24 часа забележено мање од 100 новозаражених корона вирусом, бројке падају већ неко време, а микробиолог и вирусолог др Миланко Шеклер каже да ћемо имати нови пик другачији од претходних.

Миланко Шеклер. (Фото: Јутјуб)

- Најпре зависи од тога колико нас ће се вакцинисати, а потом како ћемо спречити даљу трансмисију вируса како не бисмо ушли у јесен са великим бројем заражених. Број вакцинисаних до сада свакако ће онемогућити појаву новозаражених какву смо имали прошле јесени и зиме - рекао је он.

- Када обим пређе 60 одсто, можемо да размишљамо да ће пик бити неколико стотина, можда и мање. То би значило да је једна ковид болница са врхунском опремом и стручњацима довољна за целу Србију, да је гаранција да свако добије могућност да му буде спасен живот - рекао је вирусолог.

Доктор Шеклер наводи да ће корона, уз помоћ вакцина, постати један од уобичајених корона вируса који и иначе постоје и нису толико опасни.

- Не убијају људе, и против њих се не вакцинишемо. То ће на крају бити судбина и овог вируса. Али, да бисмо га натерали да устукне и претвори се у нешто безопасно, морамо да се боримо вакцинама и превентивним мерама. У природи се ставри дешавају тако да вирус мутира, у смислу веће преносивости али мање патогености - објаснио је он.

Др Шеклер наводи пример блиског "рођака" САРС-а, вируса МЕРС, који се јако тешко преносио а смртност је била 30 одсто.

- САРС је имао већу преносивост, а смртност од 10-11 одсто. Овај вирус се лакше преноси али му је смртност знатно мања. Значи, ако га пустимо да се преноси а вакцинацијом онемогућимо да убија људе, док не прође свако кроз контакт с вирусом, било вакцинални или "дивљи", он ће полако губити снагу и постаће пети корона вирус - рекао је он.

Субверзивно деловање енглеске тајне службе из Скопља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА