Најновије

ТРИ СЦЕНАРИЈА ЧЕКАЈУ ПОЛИТИКУ ЦРНЕ ГОРЕ: Српски историчар прокоментарисао срамне потезе премијера Кривокапића!

Богдан Живковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да се власт у Црној Гори дестабилизовала, а све се додатно усложнило усвајањем резолуције о Сребреници.

Здравко Кривокапић. (Фото: Flickr)

Историчар Богдан Живковић каже за РТС да су односи између Демократског фронта и црногорског премијера Здравка Кривокапића врло комплексни. Додаје да на могућности за договор између њих лежи и могућност да се ситуација стабилизује.

Богдан Живковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да се власт у Црној Гори дестабилизовала, а све се додатно усложнило усвајањем резолуције о Сребреници.

Према његовим речима, показале су се идеолошке разлике чинилаца актуелне власти.

- С једне стране, ту је ДФ као српска национална организација за коју је Сребреница злочин, али не и геноцид, док су с друге стране демократе и УРА привржене Западу и ЕУ и имају другачију визију тога - указује Живковић.

Објашњава да су на површину изашли процеси који се виде већ дуго, критике на рачун премијера Здравка Кривокапића чији су, каже, лоши потези закомпликовали већ компликовану ситуацију.

Живковић напомиње да се ДПС не само појавио у Скупштини, после бојкота, изгласао резолуцију већ и иницирао кризу.

- Из редова опозиције је дошло до постављања тог питања о Лепосавићу. ДПС, која је била сатерана у опозицију, схватила је да постављање овог питања може да дестабилизује Владу јер са оваквим одговором Лепосавића Влада би изгубила подршку Запада. Питање Сребренице је важно, Запад ту доказује моралну супериорност. Сребреница је главно митско и симболично место преко ког се негирају српска права - објашњава историчар.

Сматра да је жеља Запада да преко оваквог скандала сузбије могућност да у Црној Гори Срби и њихови политички представници буду део власти, пре свега како би се, каже, сузбио руски утицај.

Три сценарија за решење кризе 

Живковић наводи да постоје три сценарија за разрешење кризе.

- Први је да Кривокапић некако и даље опстане. Мислим да има шансе јер је он постојао као врста привременог решења. Проблем с том шансом је што се чини да се црква дистанцира од њега, а у Црној Гори је страховито значајна, и била је извор његовог легитимитета - указује историчар.

Преостала два сценарија су, каже, да се три политичка фактора - ДФ, демократе и УРА - договоре и изгласају неку нову владу или да се иде на нове изборе.

- Плашим се да би они, у овом подељеном друштву, само појачали политичке тензије и не би били добри - указује Живковић додајући да ситуација није наивна и да су односи између ДФ-а и Кривокапића комплексни.

Према његовим речима, на могућности споразума између њих је могућност да се ситуација стабилизује.

Кривокапић, како каже, показује знаке за договор, али је његова реторика заоштрена.

- Црна Гора је подељено и фрагилно друштво, ово непостојање једне јасне и стабилне владе само даје могућност да се те друштвене сукобљености испоље. Јаки сукоби у друштву се полако преливају на улицу. Ако дође до политичке стаболизиације, може се очекивати да то не ескалира - напомиње Живковић.

Сматра да је Кривокапић главни кривац за ову ситуације јер је, каже, имао времена од августа да стабилизује власт.

Војска маршала Хафтара гази без милости! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА