Најновије

СИЈАРТО: ЕУ може да изгуби Западни Балкан као Велику Британију

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да, уколико Европска унија не предузме благовремене кораке у погледу проширења, могла би изгубити Западни Балкан, слично Великој Британији.

Петер Сијарто (Фото: Јутјуб)

Сијарто је на маргинама састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу рекао да је политика проширења, једна од најбитнијих политика ЕУ, преноси МТИ.

Према његовим речима, Унија ће водити "политике супротне њеним интересима", ако не успе да убрза преговоре о придруживању са Србијом и Црном Гором и одложи почетак преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

"У току је надметање за интеграцију Балкана и вршење утицаја на регион. Иако ЕУ има највише шанси за победу, земље у региону су све изабрале европски пут. Трансатлантски правац региона не сме се узимати здраво за готово", рекао је Сијарто.

Он је истакао да је ЕУ Западни Балкан потребнији него Западном Балкану ЕУ и додао да би губитак тог региона могао да буде реални сценарио за ЕУ у случају дуготрајног ћорсокака.

Сијарто је казао и да би Србија и Црна Гора требало да буду брзо интегрисане, а преговори са Албанијом и Северном Македонијом убрзо започети.

"Уколико то не учини ЕУ ризикује стабилност и безбедност у свом окружењу, уместо мира, смиривања и економских шанси.

О великом поразу Ле Пен и Макрона прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА