Најновије

ХЕЗБОЛАХ ДОБИО НАЈПОВЕРЉИВИЈУ ИНФОРМАЦИЈУ: 23 године робије за службеницу Пентагона

Преводилац Пентагона Мариам Томпсон, која је податке о америчким доушницима у Ираку проследила присталици Хезболаха, осуђена је на 23 године затвора.

Хезболах (Фото: Јутјуб)

Американка стара 62 године признала је да је поверљиве податке прослеђивала либанском држављанину, знајући да је повезан са Хезболахом, који су САД прогласиле за терористичку организацију.

„Пресуда Томпсоновој одражава озбиљност њене издаје поверења америчког народа и војске, њу су доживљавали као пријатељицу и колегиницу“, рекао је Џон Демерс, шеф америчког Министарства за националну безбедност, коментаришући одлуку суда у случају преводиоца.

Мариам Томпсон је ухапшена крајем фебруара 2020. године због сумње да је сарађивала са Хезболахом и откривала поверљиве податке о америчким доушницима.

Како је утврђено истрагом, она је радила као преводилац у америчкој војној бази. 2017. године је у једној од видео апликација упознала човека који је рекао да је повезан са либанским шиитским покретом. Временом се код Томпсонове развио романтични интерес са саговорником.

Томпсон је након тога сарађивала са америчким специјалним снагама у Ербилу, које су покренуле операцију против проиранске милиције. Командант специјалних снага Ал-Кудс Исламске револуционарне гарде Касем Сулејмани убијен је у ваздушним нападима на багдадски аеродром у јануару 2020. године.

Након тога, познаник се Томпсоновој обратио са захтевом да пренесе податке о особама које су помогле САД да пронађу Сулејманија. Након што је добила приступ личним досијеима и поверљивим информацијама о америчкој војној тактици, она је пренела информације о неколико доушника, укључујући права имена најмање осам људи и податке о најмање 10 америчких циљева у региону.

Шта се за то време догађа у Сирији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА