Најновије

КОНФЛИКТ И ХАОС: Вашингтону потребан нови рат на северу Африке

Политички стручњак за међународне сукобе, доктор социолошких наука Мансур Салах прокоментарисао је недавну изјаву америчког Стејт департмента, која је саопштена за време друге берлинске конференције о Либији. Према његовим речима, нетачна је тврдња неименованог америчког званичника да су се Русија и Турска наводно договориле да разговарају о питању повлачења страних трупа из северноафричке државе, пише руска новинска агенција ФАН.

Либија (Илустрација: РИА ФАН)

Пре два дана на веб сајту Стејт департмента појавила се порука у којој је представник администрације Џоа Бајдена, чије име није саопштено, рекао да су се током састанка у немачкој престоници „Руси и Турци договорили да започну разговор о повлачење плаћеника са либијске територије “.

Политиколог Мансур Салах рекао је да се САД поново позиционирају као „мировњаци“. Међутим, ако је то тако, зашто онда још увек нису утицали на стабилизацију ситуације у Либији. У интервјуу за Ел Хдаф, стручњак је изнео мишљење да је Американцима потребан рат на северу Африке.

„Највероватнији разлог је тај што влади у Вашингтону заиста треба континуирани сукоб у северноафричкој држави. Коментаришући ово, даћу вам једноставан пример: агресија коју су предводиле САД на Ирак 2003. године није прва те врсте у спољној политици земље“, рекао је он.

Доктор социолошких наука је подсетио да су од хладног рата Сједињене Државе непрестано покушавале да спрече постизање геополитичких циљева Совјетског Савеза, а сада и модерне Русије.

„Руси су гарант војне равнотеже у земљи и правичног односа снага. Није тајна да представници Руске Федерације помажу Либији да она не постане полазна основа за офанзиву Анкаре и да се локални грађани не ослањају на Турску, као што су то чинили током Отоманског царства. Москва такође задржава врховног команданта ЛНА, фелдмаршала Халифу Хафтара, и даје му прилику да одржи равнотежу са турским снагама“, рекао је стручњак.

Мансур Салах такође је скренуо пажњу на јужни регион северноафричке државе. Тренутно постоје милитанти Исламске државе, које подржавају Американци. Неколико међународних истраживачких центара, укључујући Фондацију за заштиту националних вредности, документовало је ову чињеницу.

„Нажалост, то је тачно ... Контролом терориста из Исламске државе, земље које интервенишу користе ову ситуацију у региону, одржавајући неравнотежу и хаос у земљи“, потврдио је социолог.

Стручњак за међународне сукобе повлачење страних трупа из Триполија и других градова државе сматра главним приоритетом друге берлинске конференције. Конкретно, чадски и судански плаћеници које спонзоришу Француска и УАЕ.

„Треба признати да војну интервенцију у Либији подржавају не само Вашингтон и Анкара. Њихови циљеви се често подударају са Паризом и Абу Дабијем“, рекао је он.

Мансур Салах је уверен да САД, Турска, Француска и Уједињени Арапски Емирати настоје да северноафричку државу поделе на различите сфере утицаја, што штетно утиче на живот локалних грађана.

„Неопходно је вратити национални суверенитет и све политичке институције у Либији. По мом мишљењу, то је тешко постићи без учешћа Русије, као и промена у спољној политици других земаља“, резимирао је Салах.

Да ли је рат у Нагорно-Карабаху заиста завршрн, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда/ФАН

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА