Најновије

ЊЕГОШ ОДГОВОРИО КРИВОКАПИЋУ: Ево где је матица српства

Током Премијерског стата, одговарајући на питање посланика коалиције „Црно на Бело“ Срђана Павићевића, премијер Здравко Кривокапић је оценио да је „Србима који живе у Црној Гори матица Црна Гора, а не никако Београд, нити је то икада био“.

Петар II Петровић Његош (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Ова изјава изазвала је буру реакција на друштвеним мрежама, од којих смо издвојили саопштење групе Ми знамо ко смо, а који су оценили да је овакав став непотребан, те да би могао бити и увредљив. „Без обзира што извесним деловима политичких елита то можда у овом тренутку не одговара, Срби из Црне Горе се неће одвајати од осталих Срба, нисмо сепаратни, специфични и другачији, један смо народ, једнојезичан, једноверан и недељив“, истакли су.

Такође, можемо се присетити речи нашег познатог историчара и публицисте, др Предрага Вукића, који је оквиру научне конференције на тему „Подгоричка скупштина 1918. и уједињење Црне Горе и Србије“, 2019. године, између осталог, истакао следеће:

„Млади Његош ће 1848. године преко Матије Бана успоставити политички контакт са династијом Карађорђевић и тада ће планирати подизање српског народа и устанка у Босни и Херцеговини, у време док је западна и централна Европа увелико била захваћена револуционарним превирањима с циљем да се европско јавно мњење стави пред свршен чин“, наглашава Вукић.

Такође, каже да ће у разговору са Матијом Баном, Његош, поред осталог рећи: „Треба најпре да се српство ослободи и уједини. Ја бих тада у Пећку патријаршију, а кнез српски у Призрен, да заједно владамо над слободним народом“.

До организовање овог устанка, додаје Вукић, није могло доћи, јер ће 1850. године Његош рећи Матији Бану: „Србија је матица српства, без ње никад ништа“.

Како нам отимају Газиместан, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА