Најновије

ЦРНИ КОНТИНЕНТ СЕ ОГРЋЕ ПЛАШТОМ КАЛИФАТА: ИД формира низ фронтова широм Африке са различитим интензитетом радикализма!

Испоставе Исламске државе у Африци припремају се за велику експанзију после низа значајних победа, нових алијанси и промене стратегије захваљујући којима су ојачали своју позицију на Црном континенту.

Џихадисти ИД. (Фото: Јутјуб)

После недавних успеха у Нигерији, Сахелу, Мозамбику и Конгу, ИД пропаганда коју пропагира вођство групе у срцу Блиског истока све је више усмерена на подсахарску Африку као нови фронт који би могао да им надокнади губитке претрпљене у другим крајевима света.

Аналитичари страхују да би покушај Исламске државе да у Африци створи зоне "џихадског деловања" могао да представља велики изазов слабим, корумпираним и неефикасним националним институцијама.

"За организацију попут ИД-а, подсахарска Африка је место где можете да имате велики утицај уз минималне ресурсе. Ово је једно од ретких места на свету где ИД контролише хиљаде квадратних километара територије. То је њихова нова граница", рекао је Гардијану Винсен Фуше, стручњак за исламски екстремизам у Нигерији и сарадник Француског националног центра за научна истраживања.

Испостава Исламске државе у Западној Африци - Исwап, недавно је преузела Боко Харам и заузела стратешки важну Самбиса шуму на североистоку Нигерије убивши лидера Боко Харама Абубакара Шеакуа и привукавши на своју страну његове присталице али и новац и оружје.

Док је Шеаку веровао да су сви муслимани који живе ван "граница" Боко Харама непријатељ, западноафрички ИД сада преко лидера Абу Мусава ал Барнавија сада заговара другачије идеје - дозволио је поседовање личних докумената, заговара побољшање положаја деце у локалним заједницама, пустио је неке ратне заробљенике, најавио је верски поред за богате и ограничио пљачкање.

Абу Барнави, који у говорима делује образованије и умереније у поређењу са другим ИД командантима, послат је на "надгледачку мисију", каже Фуше.

Западни званичници страхују да би места попут Нигерије, са комбинацијом оружја, дисциплине и подложности утицају Исламске државе, могла да постану позамашан залогај за локалне власти.

"Проблем је кад једном уђу, како их истерати? Морате да понудите локалним заједницама неку алтернативу, а ње често нема", рекао је један неименовани званичник са седиштем у Малију који прати ситуацију у Нигерији и Сахелу.

Управо је стратегија сарадње и притисака на локалне власти помогла ИД да ојача стисак и контролише територију од либијске гранцие до Бенина и Гане.

На тим територијама, ИД сада демонстрира своју верзију реда и закона. У Нигеру, Исламска држава спровела је акцију чишћења побуњенима у којој је страдали више од 150 људи.

У Малију, војници су одсекли руке и ноге тројици мушкараца осуђених пред исламским судом за пљачку путника у једном аутобусу. Казна је изведена на пијачни дан пред гомилом људи. Слични инциденти пријављени су и у Буркини Фасо где ИД сада планира да се прошири.

За разлику од западне Африке, ИД-ова централноафричка испостава - Исцап која ради у Демократкој републици Конго и Мозамбику, више воли притиске од сарадње.

Њихови припадници извели су читав низ крвавих напада у Конгу наизглед без неког стратешког циља. Прошле недеље 50 сељана је убијено у два њихова напада.

У Мозамбику, исламски побуњеници контролишу провинцију Кабо Делгадо и не показују никакве знаке да су вољни да сарађују са локалним заједницама.

Руска војска опасно загрмела, Путинов пуковник шаље озбиљно упозорење! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА