Најновије

КИНА СЕ УКЉУЧУЈЕ У СИРИЈСКИ СУКОБ: Пекинг послао моћно оружје Асадовим "Тигровима" и Трећој оклопној дивизији

Сиријска арапска војска и њени руски савезници неумољиви су у покушајима да обуздају милитанте како у централном региону, тако и у ширем Идлибу. Ратни авиони Руских ваздухопловних снага (ВКС) извели су више од 60 ваздушних удара на ћелије ИД у централном региону Сирије.

Асад са војском (Фото: САНА)

Ваздушни напади ВКС изведени су у знак подршке Петом корпусу Сиријске арапске војске (САА). Неколико дана раније, сиријска јединица покренула је операцију чешљања између западног Деир ез Зора и источног Хомса.

Два сиријска војника су погинула, а седам других рањено када су их ИД ћелије напале из заседе у долини Абијада у близини древног града Палмире у источној провинцији Хомс.

Дан касније, мина коју су подметнули терористи убила је четворицу провладиних бораца и ранила шест других у близини града Расм Газалија у источном делу Хаме. Истог дана, САА је убила више од 14 милитаната ИД током операција чешљања у пустињама Хама и Хомс.

Подручје задржавања и антитерористичке операције такође су активне у Идлибу који де факто контролише Хаџат Тахрир ал-Шам (ХТШ). Операције САА и њене руске подршке воде се против ХТШ-а, других филијала Ал-Каиде, као и фракција које подржавају Турци.

Дана 24. јуна, ратни авиони ВКС извели су најмање три ваздушна напада на западну периферију града Идлиба. Авиони су гађали зграде и поља у селу Ејн Шиб. Руски ваздушни напади поклопили су се са интензивним гранатирањем САА на планини Завија и у другим областима у јужном делу Идлиба.

У сиријском Идлибу, где се САА, између осталих, бори и против Туркистанске исламске странке (ТИП), одређена подршка такође долази од ретко виђеног играча - Кине. Један официр САА рекао је сиријским медијима да је Кина испоручила опрему армијској Трећој оклопној дивизији и 25. дивизији специјалних снага. Обе јединице су распоређене на главним линијама фронта Великог Идлиба.

ТИП, састављен углавном од кинеских Ујгура, активан је у близини града Џиср ал-Шугура на северозападу Идлиба, града Кабанија у северној Латакији и у равницама Ал-Габа у северозападној Хами. Блиски је савезник ХТШ-а.

Током последњих неколико година, неколико извештаја тврдило је о иманентној кинеској војној интервенцији у Сирији на страни Дамаска. Испоставило се да ништа од овога није тачно, али ипак постоји нека подршка Кинеза.

Летећи тањири су свуда око нас! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА