Најновије

АМЕРИКАНЦИ НАПАЛИ СРБЕ: "САД и ЕУ су превише благи према Србији, а то компликује све!"

Професор америчког Универзитета Џон Хопкинс Едвард П. Џозеф изјавио да су САД и ЕУ имале благ став према Србији због тзв. Косова.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

Џозеф има дугогодишње радно искуство на Балкану. Био је заменик шефа Мисије ОЕБС-а на Косову, а шест година радио је и у БиХ, од тога три у рату, када је између осталог у склопу НАТО-а био у заштићеној енклави Жепа у лето 1995. са задатком да евакуише жене, децу и рањене, при чему је директно морао да преговара с Ратком Младићем и Здравком Толимиром.

Био је и сведок на два суђења пред међународним трибуналом за бившу Југославију.

Аутор је и бројних научних радова, али и чланака за светске медије као што су "Њујорк тајмс" и "Форин полиси, а Klix.ba, сарајевски портал, пренео је његове ставове о Србији.

"САД и ЕУ су имали веома благ став према Србији због Косова. Људи у Босни и Херцеговини би требало да буду свесни да се овде не ради само о Косову, него то компликује ситуацију и у БиХ и у Црној Гори. Ако је Запад благ према Београду када је реч о Косову, то значи да је благ према Београду и у вези с БиХ. Милорад Додик је под санкцијама све ово време, али не видимо да је то донело неке промене. Зашто? Мој одговор је због Косова, односно западне слабости када је реч о Србији, будући да се политика Београда према БиХ координира с Бањалуком", казао је он у интервјуу за Ал Џазиру.

"То је веома проблематично, а све због западне слабости. Зашто се то дешава? Људи мисле да је Србија већа држава, Косово је мања држава, Косово је некад било провинција Србије, Русија и Кина имају моћ вета у Савету безбедности УН и користе га у корист Србије – али ништа од тога није разлог. Разлог је тај што пет земаља ЕУ, односно четири земље које су чланице НАТО-а, јер Кипар то није, не признају Косово. То је разлог благог става и ако се питате зашто Балкан још увек има све ове проблеме с Косовом, Републиком Српском и сада са Црном Гором, то је разлог, јер чак ако четири од ових пет земаља, ако се искључи Кипар, признају Косово, а то су Шпанија, Словачка, Грчка и Румунија, ако само те земље то ураде, регион би био трансформисан", каже он.

Сам себи поставља питање - зашто, па каже да би Косово тада могло ући у НАТО и Србија не би то могла блокирати.

"Одједном би овај руски и кинески вето у УН-у био безначајан, јер чак и ако Косово не би било чланица ЕУ, било би чланица НАТО-а. Стратегија Србије би била у потпуности бескорисна", сматра овај професор.

"Тако да би се Србија напокон морала суочити с питањем које је кључно за Балкан и све земље – да ли је Србија са Западом или је Србија с Русијом и Кином? Они би тада морали изабрати, а према мом мишљењу једино би могли изабрати Запад, јер Русија и Кина не могу заменити економски или војно оно што Запад нуди. Кина се економски не може поредити с ЕУ, а Русија се војно не може поредити с НАТО", каже он.

Такозвана Косовска полиција под пуним наоружањем, бране Србима да стигну на Газиместан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА