Најновије

ЕКСКЛУЗИВНО! Након одлуке Чикага да узме Видовдан за свој празник, ево да ли то значи промену политике САД!

Град Чикаго је препознао да је Видовдан нешто што је вредно Србима и то је нешто на чему је радила Српска народна одбрана из Чикага. Нема пуно националних заједница или група које су тако нешто добиле, а то је да се један религиозни празник прогласи за празник града, и то града Чикага који је други по величини у Америци, изјавио је ексклузивно за Правду Дејан Вуксановић потпредседник Српске народне одбране, коментаришући данашњу вест да је градоначелница Чикага Лори Лајтфут прогласила Видовдан за празник града Чикага.

Град Чикаго слави Видовдан - лево Лори Лaјтфут, десно Дејaн Вуксановић (фото: pixabay.com, Јутјуб)

Он је подсетио да је СНО и раније била јако активан по питању јачања значаја Срба у овом граду.

- Још раније смо у кооперацији са конзулатом Републике Србије издејствали да Чикаго и Београд постану градови побратими, односно како то у Америци кажу сестрински градови, „sister cities“. Потом смо радили на пројекту да град Чикаго препозна да је Видовдан један велики празник, будући да има око 400.000 Срба у Чикагу и околини и то је једна велика гласачка заједница – објаснио је он.

Вуксановић указује да градоначелница Чикага долази из редова Демократске странке, односно из странке председника САД Џозефа Бајдена.

- Са тог становишта, ово је био један чудан гест. Видећемо да ли је то знак да ће Бајден ублажити своју политику према Србији, и да неће инсистирати на признању Косова. Односно да неће бити толико антагонизма против Срба и да се неће присиљавати да признају отцепљење – изразио је наду саговорник Правде.

Упитан да ли је то с друге стране само покушај да се умири српско гласачко тело, каже да је и то могуће.

- То може да буде и класична америчка шаргарепа, не треба то изгубити из вида. Треба бити уједно и опрезан и захвалан – закључује Вуксановић.

Раније данас, портал Сербијан мирор (Српско огледало), на адреси serbianmirror.com, објавио је документ, прокламацију који је потписала градоначелница Лори Лајтфут.

У њему се наводи да су се српски имигранти почели досељавати у Чикаго још 1880. године, да су Београд и Чикаго још 7. јуна 2005. године постали градови побратими “формализујући културне, историјске и економске везе које постоје између Чикага и Србије већ деценијама”, те да је Видовдан један од највећих културних празника Срба широм света. На крају документа стоји датум 28. јуна 2021. године и потпис градоначелнице.

Целокупан документ можете погледатиОВДЕ.

Захарова је грмела: “Косово није држава, то је црна рупа Европе и...” опширније ОВДЕ.

Извор: Правда, Н.Б.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА