Најновије

БЛИЦКРИГ ХУТА СЕ НАСТАВЉА: Не одустају од Мариба, туку га са свих страна, јужне саудијске области горе у пламену

Портпарол Хута, бригадни генерал Јахја Саре, рекао је да је извршен успешан напад на позиције коалиције предвођене Саудијском Арабијом у јужним деловима Краљевине.

Хути (Фото: Јутјуб)

Он тврди да су Хути у протекла 24 сата користили пет балистичких пројектила и пет дронова у заједничкој операцији на "осетљивим" војним положајима на југозападу Саудијске Арабије.

Операција је имала за циљ камп Саудијске националне гарде у Наџрану и војне положаје на међународном аеродрому Абха у граду Абха, као и ваздухопловну базу Краљ Халид у Камис Мушајту. Саре је у твиту рекао да је погодак био тачан.

Нагласио је да је операција била одмазда за текућу опсаду и агресију краљевине на Јемен.

Борбе између Хута и коалиције коју предводи Саудијска Арабија још увек трају за град Мариб, а борбе се појачавају из дана у дан, јер Хути тврде да су извели успешну војну операцију ројем беспилотних летелица на камп за обуку на југу Саудијске Арабије.

Телевизијски канал "Ал Масирах", којим управљају Хути, саопштио је да су коалициони ратни авиони извели 13 удара касно 26. јуна.

- Борбе су трајале до раног јутра, они су најтежи за протеклих неколико недеља - рекао је један од извора, локални званичник. 

Према извештајима водећих светских медија (МСМ), сукоби током викенда довели су до укупног броја погинулих од најмање 111 на обе стране.

Званичници јеменске марионетске владе рекли су да су Хути од 24. јуна вршили интензивне нападе са севера, југа и запада, али нису успели да сломе одбрану коалиције коју предводи Саудијска Арабија, а која је подржана ваздушним ударима саудијског ваздухопловства.

- Ова подручја била су сведоци жестоких борби услед артиљеријског гранатирања са обе стране и интензивних ваздушних напада коалиције - рекао је један владин војни званичник.

Поред појачавања офанзиве на Мариб, Хути су такође појачали ударе беспилотним летелицама и ракетама на саудијске циљеве, укључујући и нафтна постројења.

Овог месеца одлазећи изасланик УН-а за Јемен Мартин Грифитс рекао је у Савету безбедности да су њихови напори у протекле три године да окончају рат били "узалудни".

У тим борбама погинуле су на десетине хиљада људи, а око 80 одсто Јеменаца остало је зависно од помоћи у, како УН називају најгорој хуманитарној кризи на свету.

Из Америке понуда Русији која се не одбија. Или најмоћнија алијанса свих времена или Светски рат. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА