Најновије

РЕГИОН И НАТО НА НОГАМА! Србија купује од Русије ПВО системе Панцир и Красуху, хеликоптере Ми-35 и Ми-17, ракете Корнет?

Србија разматра набавку руског наоружања и војне технике, пре свега ПВО система „Панцир“ и „Красуха“, вишенаменских борбених хеликоптера Ми-35 и Ми-17, као противоклопних ракета „Корнет“, сазнаје Спутњик.

Панцир (Фото: mod.gov.rs)

Осврћући се на најаве председника земље и врховног команданта Александра Вучића да ће Војска Србије идуће године бити двоструко снажнија него данас, војни извори у Москви наводе да би Србија од Русије могла да набави још две батерије „Панцира“, али са модернијим ракетама него што су ракете које смо купили уз „Панцир – С1“, чиме би ПВО систем знатно ојачали.

Србија је раније, на препоруку председника Русије Владимира Путина, купила једну батерију „Панцира С-1“, која се састоји од шест система, а ако би сада реализовала и план о набавци додатне две батерије, то значи да би Војска Србије имала укупно 18 возила „Панцира“. У том случају, уз постојеће системе „Нева“, „Куб“ и ПАСАРС са француским ракетама „Мистрал“, и уз  набавку кинеског одбрамбеног система ФК-3, Србија би имала најјачи систем противваздушне одбране од свих земаља на територији бивше Југославије.

Могућа куповина “убице тенкова”

Осим тога, Војска Србије и Генералштаб праве анализе наших потреба и могућности у вези са набавком руског ПВО система „Красуха“, намењеног за противелектронску борбу, а такође разматра се и куповина противоклопне ракете „Корнет“, коју још називају „убицом тенкова" и која се у својој класи сматра најбољом на свету.

Ракета „Корнет“ има бојеву главу која омогућава пробој један метар дебљине панцирног челика, а ракете су толико прецизне и снажне да раде по принципу „један хитац – један тенк”. Ракете су у стању не само да потпуно пробију оклоп дебљи од једног метра, него и да униште бункере, па би ово појачање било веома значајно за Војску Србије.

Осим тога, могућа је и додатна набавка још четири борбена хеликоптера Ми – 35, који у својој класи важе за једне од најбољих јуришних хеликоптера на свету.

Прва четири хеликоптера М-35М, које на Западу зову „летећи тенкови“, Војска Србије је добила прошле године, што значи да би уз додатну набавку имали осам ових вишенаменских хеликоптера руског произвођача „Роствертол“ из Ростова на Дону.

Модернизација ратног вахдухопловства

Уз постојећих шест, потребно нам је и још најмање три Ми-17, чиме би комплетна  хеликоптерска компонента Ратног ваздухопловства била модернизована и попуњена.

Волели би у Србији да добију на лизинг једну ескадрилу ловаца-бомбардера Су-25 и један руски транспортни авион већег капацитета него што је садашњи Ан-26 у саставу РВиПВО Војске Србије, веће носивости и већег акционог радијуса.

Србија је изабрала војну неутралност, која јој, између осталог, омогућава набавку оружја и на Истоку и на Западу, али пошто је руско оружје компатибилно са српским, а српска војска има традицију совјетског и руског наоружања, па су сви крупни борбени системи бивше ЈНА и Војске Србије совјетског и руског порекла, тако је и овај след логичан.

Србија је често на мети критика у регији због наоружавања, али су српске власти више пута истицале  да Београд набавља искључиво дефанзивно наоружање, односно да се Србија наоружава у одбрамбене сврхе и да нема намеру никога да напада.

Највећи увозник руског оружја

Поред Белорусије, Србија је највећи увозник руског оружја и војне технике у Европи. Последњих година, Русија је Србији донирала шест ловачких авиона Миг-29, 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2 и 30 тенкова Т-72, док је Србија купила ПВО систем „Панцир“, као и хеликоптере Ми-17 и Ми-35.

Гренелу претили смрћу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА