Најновије

ДЕСНИЦА У НЕМАЧКОЈ СВЕ ЈАЧА! Данашњи избори пресудни пред гласање за савезни парламент!

Данас се одржавају покрајински избори у Саксонији Анхалт, који ће дефинитивно показати однос снага пред гласање за савезни парлемент, заказано за септембар, а на ком би победу могла да однесе Алтернатива за Немачку (АфД) с екстремно десничарским ставовима.

Ангела Меркел. (Фото: Јутјуб)

Становници немачке покрајине Саксоније-Анхалт данас излазе на гласање које се сматра последњим тестом јавног мњења пред савезне парламентарне изборе заказане за септембар, који ће по много чему бити посебни у најмоћнијој чланици Европске уније (ЕУ), пре свега због чињенице да се након њих са чела земље после 16 година неприкосновене владавине повлачи канцеларка Ангела Меркел.

Осим тога, данашњи избори ће показати да ли ће владајућој Хришћанско демократској унији (ЦДУ), осим Зелених, у септембру веће проблеме направити и десничари из редова Алтернативе за Немачку (АфД), будући да се очекује да управо они могу данас забележе значајан успех у Саксонији-Анхалт.

Таква расподела политичких снага у Немачкој, уз чињеницу да ЦДУ већ неко време губи подршку и због многих других чинилаца, значила би да кандидат те странке на изборима у септембру, Армин Лашет, има мале шансе да наследи Меркелову.

Према последњим анкетама пред данашње гласање, у Саксонији-Анхалт ЦДУ има малу предност, а АфД заостаје само један постотни бод.

- Победа АфД могла би да зада потенцијално јак ударац у надања центристе Лашета - оцењују медији и додају да ће након Меркелове, која је на власти од 2005, бити тешко задржати привлачност странке код бирача.

Подсетимо, АфД је позната по екстремно десничарским ставовима који су се претходиних година опасно косили с владајућом политиком званичног Берлина, посебно када је у питању став према мигрантима. Међутим, будући да Немачка више нема проблем с "налетом" азиланата, АфД је изгубила главни ослонац своје политике којом је привлачила људе незадовољне због доласка огромног броја странаца на немачко тло. Због тога је странка веома лоше на претходним покрајинским изборима у Баден-Виртембергу и Рајни-Палатинат, али очекује значајнији успех у Саксонији-Анхалт.

Што се тиче националних анкета, оне показују да су Зелени готово изједначени са ЦДУ, где обе имају око четвртину гласова.

Руски хеликоптери "закључали" север Сирије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА