Најновије

ПОКС ЗАХТЕВА ОД СКУПШТИНЕ: Увести војни рок по израелском моделу и прихватити нову стратегију ратовања

Поново увођење обавезног војног рока, за жене и мушкарце, по узору на Израел је предлог Покрета обнове краљевине Србије (ПОКС), странке која је недавно формирала коалицију НАДА заједно са Демократском странком србије и још неколико удружења грађана.

Љубинко Ђурковић (Фото: ПОКС)

Према речима пуковника Љубинка Ђурковића, који је члан председништва ПОКС, ова странка захтева од Скупштинског одобра за безбедност да по хитном поступку формирају радну групу за израду закона по коме би војни рок поново био обавезан, али овај пут не само за мушкарце већ и за особе лепшег пола.

- Тражимо да Скупштински одбор за одбрану и безбедност организује радну групу за израду нацрта Закона о војној и материјалној обавези. Предлажемо да у радну групу за израду тог закона поред народних посланика, буду позвани и претставници ванпарламентарних странка које то желе. Претставници ПОКС су спремни да одмах почну са радом у таквој радној групи, изјавио је Ђурквић на конференцији за штампу.

Он је рекао и да предлажу да се након израде нацрта, покрене и јавна расправа, где ће се и невладин сектор, као и шира јавност изјаснити о вараћању војног рока. Као и да се По окончању јавне расправе  Закон по хитном поступку упути у Скупштину у да се потом народни посланици и њему изјасне. Уколико владајућа већина пристане да крене у израду оваквог закона, и прихвати да у радној групи буду и чланови коалиције у којој је ПОКС, они ће тражити да регрути поред обавезног рока од шест месесци имају и нека права која до сада нису имали, као што је радни стаж током служења војног рока. Поред тога војници који одслуже војни рок имали би право да се запосле у државној администрацији, јавним предузећима и локалним самоуправама биће дозвољено само грађанима Србије који су одслужили војни рок, док би та могућност била укинута за оне који нису служили војску.

- Војници морају имати право и на војничку плату током служења војног рока и то у износу минималне зареде. Сви војници током служења воњог рока морају имати и право на бесплатно коришћење јавног саобраћаја у свим градовима и међуградском саобраћају, рекао је Ђурковић.

На питање новинара Правде како би изгледатало служење војног рока, по „ПОКС-овом моделу“ Ђурковић је рекао да  ће регрути ће бити обучени за руковање оружјем, однонсо заштиту од напада  и агресије непријатеља, противтерористичку обуку у циљу смањења ризика, помоћ цивилима током елемнтарних катастрофа, попут поплава и пожара, рекао је он додавши да ће бити уведена и посебна обука за руковање новим технолошким борбеним оружјима, нпр. дроновима. Ово је посебно важан део развоја нове стратегије ратовања, којом би се обезбедило да се са прве линије склони жива сила што даље од домета неприајтеља.

О промени Устава Републике Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА