Најновије

ЛЕГИЈА И ЈСО РЕКЕТИРАЛИ 170 БИЗНИСМЕНА? Хашка документа открила како су финансиране црвене беретке!

Служба безбедности направила списак директора државних и приватних фирми који су давали милионе за опремање и операције Улемекових специјалаца, пише Српски Телеграф.

Милорад Улемек. (Фото: Јутјуб)

Јединицу за специјалне операције (ЈСО), којом је командовао и Милорад Улемек Легија, њихову опрему и акције, финансирало је 170 бизнисмена - директора успешних друштвених и приватних фирми у СР Југославији. Неки су практично рекетирани пошто су новац, како указују релевантни документи у које је Српски телеграф имао увид, давали милом неки силом. С друге стране, они који су били широке руке добијали су посебне писмене похвале.

Тајни списак "спонзора" ЈСО или "црвених беретки", чији су поједини припадници са Легијом на челу осуђени на највише казне затвора због убистава и најтежих кривичних дела, сачинила је ондашња служба, а "трошкови" нису били безазлени. Тако је само на израду униформи и ознака, у једном контингенту, отишло пола милиона тадашњих немачких марака (погледајте оквир).

"Али паре нису никакав проблем и све ће бити плаћено у готовом - без пореза", наведено је у документацији која је коришћена и у хашким процесима.

Обавештајна управа РДБ сачинила је током 1996. и 1997 списак од 170 најуспешнијих директора друштвених и приватних фирми у СРЈ које располажу највећим капиталом:

- Циљ је био да се преко ових директора - милом или силом, обезбеде средства за финансирање специјалне јединице (ЈСО) и њихових специјалних операција. Центри РДБ били су задужени да на својој територији "покривају", "прате и брину" о успешним фирмама и руководећем кадру. Предвиђено је да се фирмама које буду добровољно издвајале новац за финансирање наведених активности уруче посебне "писмене похвале".

Тиме је, како се додаје, "заокружен процес међусобног повезивања мафије, ратних профитера, новокомпонованих 'бизнисмена' и класичних криминалаца од већег 'угледа'". Као "бизниси" означени су шверц дроге, изношење девиза из земље...

Бивши оперативац ДБ Божидар Спасић не сумња у аутентичност документације из које се види, како каже, да је вршено политичко-финансијско рекетирање за "црвене беретке".

- Нису на том тајном списку били само велики асови у бизнису, већ и они који су имали мањи или средњи обрт. Али ту су и они који су се бавили шверцовањем горива, кола, оружја, дроге... Некима је даван посебан рачун, на који би пребацивали паре, други су били у обавези да донесу суму где им се каже или би по паре долазио курир. Иначе, "наплата" је вршена и кроз робу. Онај ко је држао, рецимо, бензинске пумпе давао је гориво - прича за Српски телеграф Спасић.

И професор безбедносних наука др Мирослав Бјеговић слаже се да је сигурно било "донација" за формирање и деловање ЈСО:

- Не треба заборавити да је ЈСО у почетку био јединица МУП и да је чак финансиран из буџета. Званичних одлука званичних органа власти сигурно није било, али наравно да су постојали донатори, који су на добровољној бази желели да помогну. Није се тада ни могло претпоставити да ће неки припадници ЈСО починити тешка кривична дела.

Северна Кореја одбила америчку хуманитарну помоћ, каже да је то покушај притиска и присиле! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА