Најновије

"ПАВЕЛИЋ ЈЕ БИО АНТИХРИСТ, УБИО ЈЕ МИЛИОН ХРИШЋАНА, ПРАВОСЛАВНИХ СРБА!" Атентатор на папу Јована Павла II, шокирао изјавом! (ВИДЕО)

Ватикан је у мају ове године мисом обележио 40. годишњицу покушаја атентата на папу Јована Павла Другог, на којег је током аудијенције на Тргу светог Петра 13. маја 1981. пуцао Турчин Мехмет Али Агча.

Мехмет Али Агча. (Фото: Јутјуб)

Јован Павле је преживео напад 1981. године, опростио Агчи и састао се с њим у затвору. Папа Фрања је годишњицу обележио током опште аудијенције у среду.

- Овај догађај нас подсећа да су наш живот и историја у Божијим рукама - рекао је папа Фрања.

У интервјуу од пре пар година Агџа је детаљно описао шта се десило тог мајског дана пре 40 година на Тргу светог Петра у Ватикану.

- Ишао сам да извршим историјску мисију. Дошао сам из Истанбула у Бугарску где сам провео два месеца. Потом сам прошао кроз Београд и Југославију, а потом кроз Француску, Швајцарску, Италију и Тунис. Потом сам се опет вратио у Швајцарску, а затим у Аустрију. Поново сам се вратио у Швајцарску, па у Италију, онда сам отишао у Шпанију па у Милано и Рим. И онда сам пуцао у папу - почео је своју причу Агџа.

Напомиње да је у Београду био у септембру 1980. на пар дана. Одсео је у једном хотелу у близини железничке станице, након чега је отишао за Париз. Каже како је његов живот био попут неког чуда јер је открио Бога, Исуса Христа и чудо Мадоне из Фатиме.

- Све то ме је из корена променило. Да сам остао исти онај младић из Истанбула из 1980, данас би сигурно био мртав. Можда би постао наркоман или обичан криминалац. Свака револуција се обично тако завршава. Рођен сам поново у Ватикану, постао сам човек каквог себе нисам могао да замислим - рекао је он.

На питање да ли је тачно да је он добио 50.000 марака, а "Сиви вукови" три милиона марака за убиство папе, Агџа каже да је то била лаж да се прикрије америчка завера.

- Да би се прикрила Америка говорило се да су Бугари или Совјети спремили атентат. Али то није била истина. Све је то била америчка завера. Руси и Бугари немају везе са атентатом. Иран је учествовао у завери. Био сам четири месеца у Ирану, био сам обучен, добио сам новац, и онда сам дошао у Турску. Имао сам на десетине пријатеља "Сивих вукова" који су ми помагали, али нико није знао за атентат. То је за мене била велика тајна - испричао је Агџа својевремено у емисји "Голи живот".

Напомиње да је планирао да после убиства папе изврши самоубиство.

- Моја намера је била да убијем папу и да после извршим самоубиство тако што бих пуцао пиштољем у срце. Али пиштољ није радио. Након два хица пиштољ је блокирао, тако да нисам могао да погодим папу трећим хицем, а нисам могао ни да извршим самоубиство. Врло интересантно и заиста необјашњиво. Имао сам отров који су ми дали да попијем после атентата. Али га нисам искористио. Желео сам да се убијем пиштољем. Али пошто је пиштољ блокирао, мене су ухапсили - каже Агџа. Како напомиње све је унапред било записано.

- Госпа Фатима, када се појавила 1917, већ је исписала историју. Пољски папа је рођен 1920. а ја сам рођен 1958. Дакле још пре рођења пољског папе атентат је био сигуран и најављен. То је можда обичним људима несхватљиво. Ушао сам у историју јер је Бог тако хтео. Други велики терористички напади нису значајни. Убијен је амерички председник, убијен је и египатски шеф државе. Све то није имало нарочитог значаја. Ја сам можда случајно ушао у историју, али историја је једна безначајна ствар. Нема никакву важност - каже он.

Према његовим речима важно је ући у Божије краљевство.

- Људска историја није важна. Ко се сећа Била Клинтона. Он је ушао у историју, али је он нико и ништа. Умреће за коју годину и отићи ће у пакао. Нема више много тајни, рекао сам много тајни. Ја сам уствари проповедник, ићи ћу у земље и преносићу Божију реч која се налази у јеванђељу апостола Јована - рекао је он и додаје:

- Ватикан који сада прича о миру направио је неке озбиљне грешке. Хрватски кардинал Алојзије Степинац крив је за многа убиства када су страдали милиони Срба. То може само антихрист да уради, а он је стварно био антихрист. Антихрист је био и Анте Павелић. Они су убили милион хришћана, православних Срба. Ватикан га је прогласио за свеца. То је неприхватљиво. Он је био убица хришћана. Анте Павелић је срамота Хрватске. И Тито је био Хрват али је био частан човек - рекао је Али Агџа.

Ирански командант позвао шиитске милиције да жестоко нападну америчке снаге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА