Најновије

ЂУКАНОВИЋ ЖЕСТОКО НАПАО СРБИЈУ, РУСИЈУ И СПЦ: Тврди да ЦГ није учествовала у ратовима деведесетих

Ђукановић је оптужио Српску православну цркву за клерикални фашизам, Србију да изазива нестабилност, а Русију да је у томе подржава

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Србија никад није прихватила независност Црне Горе и помирила се с тим, те гледа нашу државу као део српског света, рекао је актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић. Он је оптужио Српску православну цркву за клерикални фашизам, Србију да изазива нестабилност, а Русију да је у томе подржава.

Ђукановић је то казао на конференцији „Западни Балкан: Кључни део слагалице европске безбедности“ у Словачкој.

Црногорски председник каже да је важно анализирати однос Србије према Црној Гори, као и према земљама у региону.

„То је традиционалан однос у ком Србија није прихватила независност Црне Горе. Могу то потврдити за време за које сам у политици, а то можемо потврдити и истраживањем историјских докумената чак из 19. века“, истиче Ђукановић.

Председник Црне Горе каже да је „улога Србије у региону потенцијално деструктивна, зато што се Србија вратила политикама из раних деведесетих“.

„Србија је ту да сачува интерес Срба где год живе у региону. То је иста грешка коју је Слободан Милошевић направио деведесетих, знамо што се десило у Босни и Херцеговини“, истакао је Ђукановић, преноси РТЦГ.

Додаје да „не може мешање у унутрашње ствари једне државе бити легитиман циљ“.

„Жао ми је што Србија понавља грешке и плашим се да је то реалистичан потенцијал за стварање нестабилности у региону. Србија то чини ослањајући се на подршку Москве“, истакао је Ђукановић.

Црна Гора је деведесетих била једина земља у региону која није учествовала у ратовима, а поред тога је примила и више од 120.000 избеглица на своју територију, каже Ђукановић и додаје да су поносни на чињеницу што је Црна Гора стекла своју државност без рата.

Црногорски председник оптужио је Српску православну цркву да је „манипулисала питањем Закона о слободи вероисповести“.

„Отварање питања измена Закона о слободи вероисповести учињено је у погрешном периоду, уочи парламентарних избора, и СПЦ је уложила све ресурсе да манипулише тим питањем у црногорској јавности и да представи на начин како је желела и употреби као алат за остварење великосрпских интереса, те да они дођу на власт, и у томе је успела“, тврди Ђукановић.

Како каже, тај „феномен заслужује озбиљну пажњу“.

„Имамо веома озбиљан деформитет, а то је да је Српска православна црква постала политички актер у Црној Гори. Постали су носиоци веома ретроградне идеологије. Нажалост, видим ту нешто веома слично клерикалном национализму, па чак и клерикалном фашизму. Имам веома свеже сећање на деведесете, када је Српска црква стигла пре војске. Ишли су истом путањом – прво црква, па војска и, на крају, одговорни су за геноцид у Сребреници. Црква је опасно оруђе у рукама ретроградног национализма и треба да усмеримо политичку одговорност и пажњу на њих ако желимо да отклонимо деструктивне силе, опасне за мир и стабилност на Западном Балкану“, оценио је Ђукановић.

Српска црква је, додаје, истовремено, блиско повезана са Руском православном црквом.

„Знамо у којој мери та црква ради у руском националном интересу. Мислим да су то све делићи велике слагалице која урушава европски систем вредности и друштва“, закључио је Ђукановић.

Зашто ЕУ критикује Србију, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С/РТЦГ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА