Најновије

ЕУ КРИТИКУЈЕ СРБИЈУ ЗБОГ СИРИЈЕ: Одлука Београда супротна ставу Брисела

Портпарол Европске уније Петер Стано указао је да је одлука Србије да поново пошаље амбасадора у Сирију супротна ставу Брисела и подсетио да пут ка чланству у Унији подразумева усклађивање са њеном спољном политиком.

Дамаск (Фото: РИА Новости)

„Став ЕУ у погледу нормализације односа са режимом у Сирији је јасан и непромењен, а недавни избори које је организовао сиријски режим не могу водити било каквим мерама међународне нормализације”, навео је Стано за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Он је казао да слање амбасадора у Дамаск подразумева предају акредитива шефу државе, у конкретном случају председнику Сирије Башару ел Асаду „који је на листи санкција ЕУ и нема демократски легитимитет као председник државе”.

„Он је неко ко је надгледао масовно брутално насиље које су режимске трупе починиле над становништвом, укључујући употребу хемијског оружја. То су разлози због којих државе чланице ЕУ не шаљу амбасадоре у Дамаск да предају акредитиве Асаду. Оне тамо имају представнике у својству отправника послова, који не морају да предају акредитиве шефу државе”, навео је Стано, пренела је Бета.

Наводећи да је представљање земаља кандидата у Дамаску у надлежности тих држава, Стано је указао да би у случају одлуке Београда „требало узети у обзир да је Влада Србије више пута потврдила да су европске интеграције стратешки приоритет земље”.

Додао је да то укључује „прогресивно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ”.

Четворогодишњи мандат амбасадора Србије у Сирији Јована Вујасиновића истекао је 2013. године. Након тога, нови није именован и на његовом месту до сада је био отправник послова Милан Вијатовић, наводи РСЕ.

Име амбасадора који ће представљати Србију у Сирији за сада није саопштено.

Већина европских земаља и САД повукле су амбасадоре из Дамаска или снизиле активности на ниво отправника послова 2012. године, пошто Асадов режим оптужују за кршења људских права и ратне злочине.

Из Министарства спољних послова у Београду су, међутим, навели да Србија „никада није прекидала дипломатске односе са Сиријом”.

„Они су се, до именовања нашег новог амбасадора у тој земљи, одвијали на нивоу привременог отправника послова, што је било условљено тадашњом безбедносном ситуацијом у тој земљи”, наводи се у писаној изјави Министарства за РСЕ.

Како је патријарх Порфирије одбио предлог Здравка Кривокапића, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика/Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА