Најновије

ЦИА ГЛИСЕРОМ СПАСАВАЛА ЂУКАНОВИЋА ОД СЛОБЕ: Бивши амбасадор САД Монтгомери открио детаље

Вилијам Монтгомери, некадашњи амерички амбасадор у Београду, рекао је да су САД у хрватском граду Цавтату имале брод са екипом ЦИА чији је једини посао био да спаси лидера Црне Горе Мила Ђукановића ако председник Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић крене на њега!

Милошевић (Фото: Јутјуб)

Монтгомери је у интервјуу рекао и да је било тешко прикупити средства за финансирање Ђукановићеве владе па су "почели да допуштају" кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе.

- У Цавтату смо имали усидрен брод са екипом ЦИА чији је једини посао био да спаси Мила Ђукановића ако Слободан Милошевић крене на њега. Било је тешко прикупити средства за финансирање његове владе па смо почели да допуштамо кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе - рекао је Монтгомери.

Некадашњи дипломата је открио и детаље плана.

- Брзи глисер је требало да спаси Ђукановића и превезе га на сигурно. Амерички брод с ЦИА екипом - казао је Монтгомери.

Новинар је упитао Монтгомерија каква је према његовом мишљењу улога Ђукановића у историји распада Југославије.

- Ђукановић је најспособнији и најагилнији политичар у регији. Гледао је из ког смера ветар дува и прилагођавао се томе. Ако погледате његов живот видећете да је започео као лојалан комуниста, потом био лојалан Милошевићу, а у одређеном тренутку схватио је да Милошевић неће победити па је променио страну и окренуо поглед на запад тражећи подршку. У тој је улози био током кампање бомбардовања Савезне Републике Југославије. Али онда кад је Милошевић отишао, почели смо посвећивати пуно више времена и помоћи Србији, док је пре то ишло више Црној Гори. Углавном, ми смо током Милошевићевих година, кад се Ђукановић окренуо и одмакао од Милошевића и кад је било врло тешко обезбедити финансирање за његову владу, почели допуштати масовним кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе. Ми као запад. Окренули смо главу и одлучили да не видимо то кријумчарење. Међу осталима и Италија - рекао је Монтгомери.

Нагласио је да су сви знали шта се догађа, али су то допуштали јер је то доносило новац који је Ђукановићу требао против Милошевића.

- Али кад су се ратови завршили и кад је Милошевић пао, догодило се нешто као у сцени из "Казабланке". Италијани су рекли: "Па ту се догађа кријумчарење и морамо то да истражимо". И тако су започели велику истрагу која је укључивала и Ђукановића. Он види да Италијани иду на њега и да Британци почињу да гледају озбиљније на организовани криминал... И тада се опет окреће, али овај пут према Русима. Шаље свог најближег саветника за амбасадора у Русији са намером да привуче Русе да дођу и инвестирају у Црну Гору. И они то чине. Али после он види још једно отварање, одмиче се од Русије и придружује се НАТО - казао је бивши амерички амбасадор.

На питање да ли је имао улогу у откривању приче о дуванској мафији у Црној Гори у медијима и на констатацију да неки верују да је помогао хрватском листу "Национал" и његовом бившем уреднику Иву Пуканићу Монтгомери је рекао да је био добар пријатељ с убијеним новинарем.

- Сарађивали смо блиско кад сам био амбасадор у Хрватској. Али нисам имао никакву улогу у томе о чему ме питате. Кад сам стигао у Београд, један од првих задатака био ми је да одем у Црну Гору, тада још део Југославије и оценити различите политичке странке, јавити назад у Вашингтон каква су уверења тих политичких странака, какве су шансе за смену Ђукановића. Тако да сам се по два-три пута састајао с представницима свих странака онде укључујући и српску. Направио сам темељну анализу и јавио да не видим никакву прихватљиву алтернативу Ђукановићу јер ниједна од тих осталих странака нема снагу његове странке. Српска странка нема никакву преданост западним вредностима, заправо им се противи јер су за Милошевића. Тако да немамо другог избора него држати се Ђукановића. То није био став британског амбасадора (Чарлс Крофорд) који је сматрао да због читавог кријумчарења цигарета и свега тога Ђукановић мора отићи. Али то није био мој став. Тако да нема шансе да сам ја био део било каквих напора дискредитовања Ђукановића - рекао је Монтгомери.

На питање да ли има сазнања о томе ко је наручио атентат на Пуканића одговорио је да иза тога "апсолутно стоји дуванска мафија", али да због претњи не може да открије име.

- Добио сам много претњи на које су ме упозориле српске и америчке обавештајне службе. Тако да не бих о именима. Али чврсто верујем да је то било због тога - казао је Монтгомери.

Нападнут највећи сиријски град. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА