Најновије

ДАЧИЋ: Ако могу Албанци да праве своје државе, зашто не би могли и Срби

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је самопроглашено Косово редефинисало границе на Балкану када је прогласило независност и упитао зашто Албанци мисле да имају више права да праве своје државе на територији других, него Срби.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је упитао и зашто не би могла да се повуче паралела између Републике Српске и Косова.

- И тако сада Бошњаци у Сарајеву кажу да Косово слободно може да буде независно. А кад их питаш: "Зашто Бањалука не би била независна", они кажу: "То није исто". А по чему није исто? - упитао је Дачић.

Он је напоменуо да је измишљено да је Косово случај sui generis да би га "лакше прогутали сви други".

- Ако сте имали један изузетак, како ви сад можете да кажете да нема право нико други? - упитао је Дачић.

Он је навео да не постоје паралеле, него је то живот.

- Ако неко каже - ситуација на терену је била таква да је Косово прогласило независност и да Запад то мора да прихвати, не видим зашто би неко оспоравао било какву идеју која би ишла ка неким другим случајевима у свету - рекао је Дачић за Дојче веле.

Он истиче да се Србија за то не залаже и не подстиче.

- Само не треба да сада у Сарајеву дођу Бошњаци и кажу: "Е, сада када муслимани буду више од 51 одсто, е онда ћемо ми да укинемо Републику Српску и онда ће то да буде унитарна држава" - навео је Дачић.

Он је напоменуо да је БиХ призната по Дејтону као држава која је састављена од два ентитета, али да то хоће да промене и стално траже унитаризацију БиХ - укидање ентитета, укидање равноправности народа и све остало.

Говорећи о редефинисању граница на Балкану, Дачић је рекао да када је Косово прогласило независност, оно редефинисало границе на Балкану, те да не може да се каже да од сада више нема померања.

- Ми не инсистирамо на томе, али немојте да будете толико лицемерни да кажете: "Е, сад више нема померања граница", сада кад сте померили нашу границу - каже Дачић.

Говорећи о изјавама хрватских званичника да Србија треба да донесе резолуцију о Сребреници ако жели у ЕУ, Дачић је рекао да је то питање за Србију завршено и затворено, а све остало су политичке манипулације на ту тему.

- Србија је донела своју резолуцију о томе још 2010. године, нема потребе да доноси било шта ново... Ако сада Хрватска каже да Србија мора донесе резолуцију о геноциду да би ушла у ЕУ, зар не би Хрватска требало да донесе резолуцију о геноциду у Јасеновцу? - упитао је Дачић.

О припреми терена за признање Косова прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА